Trwa ładowanie...

Dieta w chorobach trzustki – wskazania, zasady, produkty zalecane i zakazane

 Katarzyna Kurek
23.05.2023 15:41
Dieta w chorobach trzustki zmniejsza ryzyko niedożywienia
Dieta w chorobach trzustki zmniejsza ryzyko niedożywienia (Adobe Stock)

Dieta w chorobach trzustki jest jednym z ważniejszych elementów procesu leczenia. Sprowadza się do zmniejszenia lub wyeliminowania produktów obciążających trzustkę. Istotne jest też wprowadzenie produktów wspierających procesy trawienia i poprawiających samopoczucie chorego. Jakie są wskazania do diety trzustkowej?

spis treści

1. Dlaczego dieta w chorobach trzustki jest konieczna?

Dieta w chorobach trzustki odgrywa kluczową rolę w procesie zdrowienia. Ma ona na celu wsparcie obciążonego narządu oraz poprawienie jego funkcjonowania. Wspomaga także trawienie oraz ogranicza nieprzyjemne dolegliwości. Zmniejsza też ryzyko niedożywienia, niedoboru witamin i składników mineralnych.

Trzustka pełni ważne funkcje w organizmie człowieka:

  • wewnątrzwydzielniczą – wytwarzanie insuliny, glukagonu, somatostatyny,
  • zewnątrzwydzielniczą – wydzielanie soku trzustkowego, który zawiera enzymy trawienne.
Zobacz film: "Polski wynalazek może wyleczć cukrzycę. To bioniczna trzustka"

Narząd ten odpowiada, więc za prawidłowy metabolizm i gospodarkę węglowodanową. Te ważne funkcje mogą jednak upośledzać choroby trzustki.

2. Wskazania do diety trzustkowej

Dieta trzustkowa wskazana jest w chorobach związanych z zaburzeniem pracy trzustki. Powinna być wdrożona przede wszystkim w przypadku ostrego, czy przewlekłego zapalenia trzustki. Specjalne żywienie może być także konieczne w chorobie nowotworowej trzustki. Dieta ze zminimalizowaną ilością tłuszczu jest też wskazana w chorobach trzustki i dróg żółciowych.

Dieta w przypadku ostrego zapalenia trzustki powinna być stosowana przede wszystkim w okresie leczenia. Powinna być ustalana indywidualnie w zależności od stanu zdrowia pacjenta. W przebiegu ciężkich postaci ostrego zapalenia trzustki konieczne może być żywienie dojelitowe.

Z kolei w przewlekłych stanach zapalnych dieta powinna być stosowana cały czas.

3. Jakie są główne zasady diety w chorobach trzustki?

Dieta w chorobach trzustki i wątroby powinna opierać się na eliminacji produktów zaostrzających objawy chorobowe. Dlatego też zawartość tłuszczu i cukrów prostych w posiłkach powinna być ograniczona, a dania powinny być łatwostrawne.

Początkowo wskazana jest dieta ubogoresztkowa oraz zwiększone spożycie białka. Ilość kalorii w jadłospisie powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb. W przypadku pacjentów niedożywionych przewiduje się zwiększoną zawartość energii w posiłkach.

Zaleca się, by dania były małe, ale spożywane często (najlepiej regularnie co 2-3 godziny). Potrawy dobrze jest przygotowywać z wykorzystaniem łagodnych przypraw (np. bazylia, koper, zioła prowansalskie).

Wskazane jest przygotowywanie potraw gotowanych, gotowanych na parze, pieczonych w folii, duszonych, bez wcześniejszego obsmażania. Należy unikać spożywania zbyt zimnych lub gorących potraw.

4. Jakie pokarmy powinny być ograniczone w przypadku chorób trzustki?

Podstawą w łagodzeniu objawów chorób trzustki jest zrezygnowanie z alkoholu i nikotyny. Ważne jest też ograniczenie produktów nasilających symptomy. Co należy ograniczyć w przepisach? W diecie w chorobach trzustki zaleca się ograniczyć lub wyeliminować:

  • produkty ciężkostrawne,
  • tłuste mięso, tłuste ryby,
  • dania typu fast-food, dania smażone,
  • kakao, kawę, mocną herbatę,
  • mleko pełnotłuste, tłuste sery, śmietanę,
  • napoje gazowane,
  • tłuste ciasta, desery, kremy, torty,
  • smalec, słoninę, boczek,
  • warzywa wzdymające (warzywa kapustne, cebulowe, czosnek, suche nasiona roślin strączkowych, fasolka szparagowa, groszek zielony, szparagi), niektóre owoce (np. gruszki, daktyle, figi),
  • ostre przyprawy (m.in. pieprz, curry, chili, papryka ostra, ocet, czy gorczyca).

Zaleca się także unikać przygotowywania zup z zasmażkami i tłustymi wywarami mięsnymi.

5. Jakie są zalecane produkty spożywcze dla osób z chorobami trzustki?

Z czego powinien składać się jadłospis? Dieta w chorobach trzustki powinna uwzględniać następujące produkty:

  • jasne i czerstwe pieczywo, pszenne bułki, chleby,
  • drobne kasze (manna, jaglana, kuskus, jęczmienna), biały makaron, ryż,
  • sucharki i biszkopty,
  • chude mięso, drób bez skóry, chude ryby,
  • chude mleko i przetwory mleczne,
  • miód, dżem bez pestek, marmolada,
  • warzywa (najlepiej gotowane, przetarte, bez skórki): młoda marchewka, ziemniaki, dynia, pietruszka, seler, pomidory,
  • dojrzałe owoce (najlepiej w postaci przecierów): banany, brzoskwinie, jabłka pieczone, winogrona bez pestek, owoce cytrusowe,
  • umiarkowane ilości tłuszczów: masło, olej sojowy i słonecznikowy, oliwa z oliwek,
  • zupy na wywarach warzywnych,
  • łagodne sosy warzywne,
  • kisiele, budynie, galaretki owocowe,
  • łagodne przyprawy.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze