Trwa ładowanie...

Jaki majonez wybrać? Analizujemy skład majonezów

Avatar placeholder
07.04.2022 13:44
Analizujemy składy majonezów. Dietetycy komentują
Analizujemy składy majonezów. Dietetycy komentują (Getty Images/Pixabay)

Święta wielkanocne to czas, kiedy królem stołu jest majonez – na jajkach, w sałatce, do chrzanu i kiełbasy. Dietetycy są zgodni: to nie jest najzdrowszy sos, ale raz w roku można sobie na niego pozwolić. Pod warunkiem, że wybierzemy dobrze, bo majonez majonezowi nierówny.

spis treści

1. Majonez Winiary OMEGA 3:6

Majonez Winiary Omega 3:6
Majonez Winiary Omega 3:6 (Arch. prywatne)

Skład: oleje roślinne 78,6 proc. (rzepakowy, słonecznikowy), żółtko jaja, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Co obiecują producenci? "Kwasy omega-3 w rekomendowanych proporcjach do omega-6". Brzmi świetnie, bo kwasy tłuszczowe omega-3 chronią nas przed rozwojem chorób serca, wspierają układ nerwowy i przeciwdziałają miażdżycy. Niestety nasza dieta uboga w tłuste ryby morskie jest zarazem uboga w kwasy omega-3. Remedium będzie majonez? Nie do końca, bo producent nie podał proporcji pomiędzy dwiema grupami kwasów tłuszczowych.

Zobacz film: "Te produkty pełne są niezdrowych dodatków"

To nie wszystko. Dobry majonez, jaki możemy zrobić w domu, składa się z jaj, oleju, musztardy i soku z cytryny oraz soli i ewentualnie pieprzu. W tym majonezie lista składników jest dłuższa.

- Najważniejsze, by podczas zakupów czytać listę składników. Zasada jest taka: dobry majonez nie powinien zawierać zbędnych wypełniaczy i konserwantów – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Kinga Głaszewska.

W majonezie Winiary poza zbędnym dodatkiem cukru jest jeszcze konserwant: sól wapniowo-disodowa (EDTA, E385).

- Producenci, chcąc wyprodukować majonez jak najtańszy i o jak najdłuższej dacie ważności, stosują konserwanty, barwniki i syntetyczne dodatki (np. E-385). Substancje te spożywane w większych ilościach mogą powodować alergie, astmę i inne problemy zdrowotne – dodaje w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Emilia Kołodziejska.

2. Majonez Napoleoński Mosso

Majonez Napoleoński Mosso
Majonez Napoleoński Mosso (Arch. prywatne)

Skład: olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, woda, żółtko jaja 6 proc., cukier, ocet, sól, gorczyca, substancja zagęszczająca - guma ksantanowa, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, glukoza, aromaty naturalne, przyprawy i ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz: E 385, barwnik: ekstrakt z kurkumy.

Krótki skład? Niestety nie w tym przypadku, a w dodatku wysoko na liście plasuje się cukier.

- To wszystko sprawia, że i tak wysokokaloryczny już majonez staje się jeszcze większą bombą - tłumaczy Kinga Głaszewska.

To istotna informacja nie tylko dla osób dbających o linię, ale przede wszystkim dla tych, którzy cierpią z powodu jakichkolwiek zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Diabetycy, a także osoby z rozpoznaną insulinoopornością powinny zachować czujność.

- Pamiętajmy, że cukier ma działanie prozapalne, co powoduje stan zapalny w organizmie – przypomina w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.

3. Majonez Pudliszki

Majonez Pudliszki
Majonez Pudliszki (Arch. prywatne)

Skład: olej rzepakowy (78 proc.), żółtko jaja (6,6 proc.), woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, gorczyca, przeciwutleniacz (sól wapniowo - disodowa EDTA), kurkuma.

Skład znacznie krótszy niż u poprzedników, co zdaje się zachęcać. Poza EDTA nie ma tu nic kontrowersyjnego. Czy aby na pewno?

- Mimo dość krótkiego składu, majonez Pudliszki zawiera w 100 g aż 6,1 g tłuszczów nasyconych. Kwasy tłuszczowe powinny stanowić ok. 25-30 proc. naszego dziennego jadłospisu. Ich zbyt duże ilości względem zapotrzebowania mogą skutkować negatywnymi zmianami w organizmie. Kwasy nasycone dodatkowo działają prozapalnie, a to oznacza, że mogą nasilać procesy zapalne w organizmie. Poza tym przyczyniają się do chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy, otyłości, cukrzycy typu 2 - mówi Kinga Głaszewska.

4. Majonez Stołowy Roleski

Majonez Stołowy Roleski
Majonez Stołowy Roleski (Arch. prywatne)

Skład: olej rzepakowy (51 proc.), woda, jajo kurze (11 proc.), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól), cukier, ocet winny biały, skrobia modyfikowana, sól, koncentrat z cytryny, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, aromaty, aromat naturalny, barwnik: karoteny, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA.

Są tu zagęstniki takie jak guma guar, guma ksantanowa oraz sól wapniowo-disodowa EDTA (E385). To tłumaczy bardzo długi skład.

Takie najczęściej możemy odnaleźć w pewnym typie produktów, to jest w majonezach "light".

- Unikajmy ich, do nich często dodawane jest więcej cukru, stabilizatorów i konserwantów, co powoduje, że majonez ma może mniej tłuszczów, ale za to więcej węglowodanów - radzi Kinga Głaszewska.

Majonez Roleski, choć nie jest produktem typu light, także został wzbogacony o dodatkowe składniki. Guma ksantanowa to błonnik i chociaż nie jest szkodliwa, to eksperci radzą jej unikać, gdyż w nadmiarze może powodować biegunki. Najnowsze badania z kolei sugerują, że guma ksantanowa może prowadzić do zmian w mikroflorze jelitowej i w konsekwencji zwiększać kaloryczność spożywanego przez nas pożywienia.

Guma ksantanowa jest stosowana w wysokoprzetworzonych produktach w celu nadania im zwartej konsystencji. W majonezach producenci dodają ją zazwyczaj, gdy oszczędzają na zawartości jaj.

A co z gumą guar? To środek zagęszczający i stabilizujący, neutralny dla organizmu człowieka.

5. Majonez Kielecki

Majonez Kielecki
Majonez Kielecki (Arch. prywatne)

Skład: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7 proc.).

Dla niektórych to król majonezów. Czy słusznie? Na pewno ma krótki skład i nie zawiera dodanego cukru ani substancji konserwujących. Jedynym minusem jest obecność oleju rafinowanego.

- Oleje rafinowane poddawane są wysokiej temperaturze tłoczenia, która zmienia skład oleju, pozbawiając go wartościowych składników, przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 oraz omega-6) - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie Magdalena Borowiec, dietetyk.

6. Vegan majo Develey

Vegan majo Develey
Vegan majo Develey (Arch. prywatne)

Skład: Olej rzepakowy (75 proc.), woda, ocet spirytusowy, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, musztarda (ocet spirytusowy, gorczyca, sól, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego), naturalne aromaty, przeciwutleniacz: E385.

Na majonezowym rynku pojawia się coraz więcej sosów niezawierających żadnych produktów odzwierzęcych.

"Gęsty, kremowy o pełnym, bogatym smaku i idealnej majonezowej konsystencji, bez zbędnych dodatków, w zgodzie z wartościami, które pielęgnujesz. Produkt BEZGLUTENOWY i BEZ wszelkich barwników, wzmacniaczy smaku i substancji konserwujących. Źródło omega-3"– deklaruje producent. A co na to dietetyk?

- W majonezach wegańskich z założenia nie ma jaj, ale to nie oznacza, że powinny być one przepełnione skrobią modyfikowaną, gumą ksantanową czy błonnikiem. To są tzw. zapychacze, które niewiele wnoszą do jakości produktu - tłumaczy Kinga Głaszewska.

W produkcie marki Develey oprócz skrobi kukurydzianej znajdziemy także EDTA.

7. Keto Majonez Roleski

Keto Majonez Roleski
Keto Majonez Roleski (Arch. prywatne)

Skład: olej rzepakowy (75 proc.), woda, żółtko jaja kurzego (6 proc.), miód wielokwiatowy (4 proc.), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), ocet winny biały, sól himalajska, koncentrat soku z cytryny, aromat naturalny, aromaty, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA.

"Majonez premium bez dodatku cukru, stworzony dla najbardziej wymagających klientów przy użyciu najlepszych składników: oleju rzepakowego, jaj od kur z wolnego wybiegu oraz z dodatkiem soli himalajskiej, octu winnego i musztardy Roleski" – zapewnia producent, przemilczając kwestię innego słodkiego dodatku, który wskoczył na listę składników w miejsce cukru.

- W zasadzie skład majonezu nie jest zły, choć nie rozumiem istoty pojawienia się na liście miodu, nawet w niewielkiej ilości. Miód jest cukrem, a węglowodany i dieta ketogeniczna niekoniecznie idą w parze. A zresztą, żaden majonezu cukru nie powinien zawierać. To jest kontrowersyjna kwestia - przyznaje w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka z MajAcademy Karolina Lubas.

- Majonez keto? Każdy majonez to produkt tłuszczowy, więc według mnie, każdy majonez można nazwać majonezem keto. Obawiam się, że to taki keto-chwyt marketingowy - przyznaje dietetyczka.

8. Jaki majonez wybrać?

Jeśli chodzi o skład przedstawionych produktów, to najlepiej prezentuje się majonez Kielecki. A co z wartościami odżywczymi?

Najwięcej kalorii w 100 g ma majonez firmy Pudliszki (736), najmniej Roleski (491). Najwyższą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych znajdziemy w majonezie Winiary (6,4 g), najmniej w majonezie firmy Roleski (4,1 g).

Co z cukrem? Na niechlubnym pierwszym miejscu znalazł się majonez wegański (3,7 g). Najmniej cukru znajdziemy w Kieleckim (1,9 g).

Nie bez znaczenia dla naszego organizmu jest również zawartość soli. Który majonez ma jej najwięcej? Majonez firmy Mosso (1,4 g). Najmniej - Winiary (0,58 g).

- Jestem zwolenniczką pofolgowania sobie w święta, nawet jeśli na co dzień skrupulatnie dbamy o dietę. Pamiętajmy o zdrowym podejściu do życia, łyżka majonezu nikogo nie zabije - uspokaja Karolina Lubas. - Możemy też nieco odchudzić potrawy świąteczne i wybrać majonez light lub wymieszać majonez pół na pół z jogurtem - dodaje.

Dietetyczka uprzedza jednak, że dbanie o figurę to jedno, ale dużo istotniejsze są kwestie zdrowotne.

- Majonez to produkt tłuszczowy. Sałatka w święta nam nie zaszkodzi, ale codzienne sięganie po majonez ma znaczenie dla naszego profilu lipidowego - podsumowuje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze