Trwa ładowanie...

Majonez domowy – jak go przygotować?

 Agnieszka Gotówka
Agnieszka Gotówka 14.04.2021 09:08
Majonez domowej roboty ma niepowtarzalny smak i łatwo go przygotować.
Majonez domowej roboty ma niepowtarzalny smak i łatwo go przygotować. (123RF)

Majonez to nieodłączny element każdej sałatki. Niektórzy lubią dekorować nim jajka lub też smarować kanapkę. Jednak majonez domowy nie ma sobie równych i nie da się go zastąpić produktem sklepowym. Poznajcie przepis na majonez.

spis treści

1. Składniki majonezu

Sałatki z majonezem, jajka z majonezem czy wielkanocny przysmak – babka majonezowa – każde z tych dań wymaga dodatku dobrego sosu, określanego mianem majonezu. Jego ojczyzną jest Francja, jednak trudno z całą pewnością powiedzieć, w jakich okolicznościach powstał. Tradycyjnie przygotowuje się go z oleju (najlepiej oliwy z oliwek) i żółtek jaj. Jego naturalnym stabilizatorem jest musztarda. Niektóre gospodynie dodawały też do niego ocet i cukier. W sklepowych produktach jednak lista jego składników jest zdecydowanie dłuższa. Nikt nie chce zajmować się robieniem majonezu w domu. A szkoda, bo jego smak rekompensuje trud włożony w jego przygotowanie.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Zobacz film: "Domowy majonez w najprostszym przepisie. Nie tylko na święta"

2. Majonez ze sklepu

Majonez oficjalnie to wyrób otrzymany przez emulgowanie oleju roślinnego w fazie wodnej, w obecności żółtka jaja kurzego. To dodatek do wielu potraw i sosów. Jego najwyższe spożycie notuje się w okresie wielkanocnym, bo wiele osób dekoruje nim jajka. Na sklepowej półce znaleźć można majonez wysokotłuszczowy (powyżej 78,5% tłuszczu), majonez stołowy (50,5-78,5% tłuszczu) oraz majonez niskotłuszczowy (poniżej 50,5% tłuszczu).

W jego składzie często znaleźć można konserwanty oraz różnego rodzaju dodatki do żywności, np. sól wapniowo-disodową (E 385), gumę guar (E 412) i gumę ksantanową (E 415), sorbinian potasu (E 202) oraz benzoesan sodu (E 211).

Lidl kontra Biedronka: który majonez jest lepszy?
Lidl kontra Biedronka: który majonez jest lepszy? [6 zdjęć]

Do jajek, sałatek i wędlin. Majonez to jeden z najpopularniejszych produktów wielkanocnych. Jak wybrać

zobacz galerię

3. Jak zrobić majonez?

Majonez domowej roboty ma niepowtarzalny smak i wbrew pozorom jego przygotowanie nie wymaga zbyt dużo pracy. Jaki jest więc przepis na majonez? Potrzebne są: 1 żółtko, 250 ml oleju, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, odrobina cukru (opcjonalnie).

W wysokim naczyniu wymieszaj żółtko jajka z musztardą, solą i pieprzem. Dodaj trochę oleju i zacznij ubijać całość mikserem lub miksuj za pomocą blendera. Gdy sos zgęstnieje, powoli dodawaj resztę oleju, cały czas ubijając.

Majonez wegański, czyli bez dodatku żółtka, przygotowuje się z aquafaby (wody po ciecierzycy w puszce lub po gotowaniu).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze