Pij jak najczęściej. Zbija cukier i tłuszcz, chroni przed rakiem
Powszechnie znany i lubiany gorący napój od lat stanowi przedmiot badań naukowców. Nie mają oni żadnych wątpliwości, że to naturalne remedium na choroby cywilizacyjne. Wystarczy pamiętać o regularnym stosowaniu tego leku z "apteki natury".
1. Zbija cukier i chroni przed miażdżycą
Grupa badaczy z Uniwersytetu Nauki i Technologii Huazhong w Chinach przeprowadziła dogłębne badania nad działaniem zielonej herbaty. Wyniki, które zostały opublikowane w czasopiśmie "Nutrition and Metabolism", sugerują, że ten powszechnie spożywany napój może przyczynić się do obniżenia poziomu glukozy we krwi.
Jednak to nie jest jedyna korzyść płynąca z picia zielonej herbaty. Badania wykazały również, że ma ona działanie przeciwmiażdżycowe i pomaga zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia.
Aby zrozumieć, jak zielona herbata wpływa na poziom cukru we krwi, naukowcy z Uniwersytetu Nauki i Technologii Huazhong dokładnie przeanalizowali wyniki 27 różnych badań. W sumie w eksperymencie wzięło udział 2194 osób.
"Połączone wyniki wykazały, że zielona herbata znacznie obniżyła poziom glukozy we krwi na czczo o 1,44 mg/dl bez wyraźnej heterogeniczności. Jednak spożycie zielonej herbaty nie wpłynęło znacząco na wartości insuliny na czczo i HbA1c" – piszą autorzy badań.
W praktyce oznacza to, że u osób z cukrzycą, które przez krótki czas spożywały zieloną herbatę, poziom glukozy we krwi mierzony na czczo uległ obniżeniu. Badania wykazały jednak, że nie miało to znaczącego wpływu na poziom insuliny mierzonej na czczo oraz na poziom hemoglobiny glikowanej.
2. Pij, nie żałuj sobie. Zielonej herbaty boi się rak
Zielona herbata, oprócz obniżania poziomu cukru we krwi, ma wiele innych zalet: wspomaga metabolizm wątroby i oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawia wygląd skóry i przeciwdziała procesom jej starzenia. Zgodnie z badaniami może też obniżać ryzyko choroby wieńcowej, zawału czy udaru. Wiadomo również, że pita regularnie zielona herbata przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Badania laboratoryjne wykazały również, że obecne w zielonej herbacie związki tj. polifenole czy katechiny mogą hamować namnażanie komórek nowotworowych w raku w komórkach jelita grubego, wątroby, piersi i prostaty, a nawet płuc czy skóry.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl