Antyrakowa sałatka. Przygotujesz w 5 minut
Najbardziej śmiertelne choroby, takie jak nowotwory, są ściśle powiązane z tym, co mamy na swoich talerzach. Dieta może być skutecznym sposobem na ochronę przed chorobami przewlekłymi. Warto więc skusić się na proste i smaczne danie, czyli sałatkę przeciwnowotworową, której przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.
1. Chronią przed rakiem
Naukowcy i eksperci ds. zdrowia przy każdej możliwej okazji podkreślają, jak ważnym czynnikiem rozwoju różnych chorób przewlekłych jest dieta. To, co jemy, może poprawiać funkcjonowanie naszego organizmu, wspierać odporność i chronić przed groźnymi schorzeniami.
Niezwykle prostą w przygotowaniu opcją, która z pewnością pozytywnie wpłynie na zdrowie, jest sałatka przeciwnowotworowa. Jej ogromną zaletą jest fakt, że sos potrzebny do jej przygotowania, nie zawiera szkodliwych tłuszczów trans.
Cztery główne składniki sałatki mają właściwości przeciwnowotworowe oraz zawierają niezbędne składniki odżywcze, czyli:
- szpinak - pełny przeciwutleniaczy oraz błonnika;
- awokado - dobre źródło zdrowego tłuszczu, witaminy C i kwasu foliowego;
- orzechy pekan - jedne z najbardziej bogatych w przeciwutleniacze orzechów i dobre źródło witaminy E;
- granat - ma działanie przeciwwirusowe oraz zawiera witaminę A i potas.
2. Przepis na przeciwnowotworową sałatkę
Do przygotowania przeciwnowotworowej sałatki wystarczy zaledwie maksymalnie 5 minut. Poniższy przepis uwzględnia jedną dużą lub dwie mniejsze porcje.
Potrzebne będzie 1,5 szklanki liści szpinaku oraz po 1/3 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki, orzechów pekan, jeżyn oraz granatu.
Do przygotowania dressingu potrzeba po 1 łyżce oleju z awokado, octu jabłkowego, octu balsamicznego, świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz pieprz i sól do smaku.
Przepis na sałatkę przeciwnowotworową:
- Do dużej miski należy wrzucić wszystkie warzywa i owoce.
- Dressing najlepiej przygotować, wrzucając wszystkie składniki do słoiczka z pokrywką, a potem potrząsać, aż wszystkie się połączą.
- Dodać sos do sałatki i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowana sałatka jest gotowa do jedzenia.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl