Badacze odkryli, jak wydłużyć życie nawet o kilkanaście lat. Wystarczy zmiana w diecie

Badacze porównali typową zachodnią dietę z modelem żywienia, który nazwali "optymalnym". Wnioski były zaskakujące – radykalna zmiana typowej dla Europejczyka czy Amerykanina diety może wydłużać życie o 13 lat. Jest jeden warunek: im szybciej wprowadzimy modyfikacje planu żywieniowego, tym lepiej.

Badacze odkryli, jak wydłużyć życie nawet o kilkanaście lat. Wystarczy zmiana w diecieBadacze odkryli, jak wydłużyć życie nawet o kilkanaście lat. Wystarczy zmiana w diecie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Dieta, która wydłuża życie nawet o dekadę

"Żywność ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia i szacuje się, że czynniki ryzyka związane z dietą powodują rocznie 11 milionów zgonów na całym świecie" – piszą naukowcy na łamach "PLOS Medicine".

Norwescy badacze przyjrzeli się bacznie diecie typowego Brytyjczyka lub Amerykanina. Okazało się, że w ich menu nie ma żadnych roślin strączkowych ani orzechów, jest też za mało warzyw i owoców, za to o 50 proc. zbyt dużo nabiału i do tego mnóstwo napojów słodzonych oraz rafinowanych węglowodanów.

- Żywność przetworzona, a zwłaszcza mięso przetworzone są niezmiernie szkodliwe. WHO już trzy lata temu wydało oświadczenie, że takie mięso jest wręcz rakotwórcze – komentuje wyniki badania w rozmowie z WP abcZdrowie dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych oraz książek związanych z żywieniem w chorobach autoimmunologicznych.

Czerwone mięso i żywność wysokoprzetworzona wpływa istotnie na zdrowie
Czerwone mięso i żywność wysokoprzetworzona wpływa istotnie na zdrowie © Getty Images

Następnie naukowcy porównali tę dietę z tzw. dietą "optymalną", ograniczającą czerwone mięso i żywność przetworzoną na rzecz warzyw, owoców, roślin strączkowych czy produktów pełnoziarnistych, orzechów i ryb.

Badacze oszacowali, że trwała modyfikacja diety może przynieść spektakularne efekty w postaci wydłużenia życia o dekadę, a nawet dłużej. Z badań wynika, że jeśli 20-letni Europejczyk lub Amerykanin zmieni dietę na optymalną, może wydłużyć życie aż o 13 lat. Co ciekawe, wprowadzenie zmian w diecie w późniejszym wieku, też jest korzystne. Przejście na dietę "optymalną" w wieku 60 lat może nam podarować dodatkowe 8-9 lat życia.

"Gdyby 20-latek zwiększył spożycie z 0 g roślin strączkowych dziennie do 200 g dziennie (odpowiednik jednej dużej miski zupy z soczewicy) mógłby żyć prawie dwa i pół roku dłużej" – piszą naukowcy.

Badacze stworzyli kalkulator online, który jak zaznaczyli, może służyć zarówno lekarzom, jak i laikom, by sprawdzić, ile zyskamy na zmianie diety i co to oznacza w praktyce.

Jak mięso i żywność przetworzona wpływają na zdrowie?

Jedno z badań na łamach "British Medical Journal" (BMJ) wykazało, że spożywanie mięsa powiązane jest z wyższym ryzykiem niedokrwiennej choroby serca. Ten wniosek naukowcy oparli na trwającym niemal 30 lat badaniu na ponad 40 tys. Amerykanów.

- Osoby, które jedzą żywność przetworzoną, mają częściej choroby układu krążenia, nowotwory, stany zapalne w organizmie, problemy ze stawami. Badania wykazały, że dieta obfitująca w białko odzwierzęce, a konkretnie w mięso, powoduje również szybsze starzenie się organizmu – mówi dr Stolińska.

Spożywanie żywności wysokoprzetworzonej jest problemem, który od lat narasta i może dotyczyć nawet osób, które wyeliminowały mięso z diety świadomie.

- Osoby, które rezygnują z mięsa, muszą uważać, by nie wpaść w pułapkę – wiele roślinnych zamienników na sklepowych półkach i w lodówkach, to również produkty wysokoprzetworzone. A nasza dieta powinna w głównej mierze składać się z produktów nieprzetworzonych – mówi ekspertka. - Producenci wychodzą naprzeciw i powstają produkty z dobrym składem, nie ma nic złego w takich zamiennikach, ale podstawą diety zawsze powinna być dieta nieprzetworzona - dodaje.

Najlepsza dieta świata

W rankingu diet od pewnego czasu najwyższą pozycję zajmuje dieta śródziemnomorska, a za nią plasują się diety takie jak wegetarianizm czy fleksitarianizm.

- To jest bardzo dobry model żywienia – mówi dietetyczka o dietach eliminujących mięso. - Nikt nikogo nie zmusza do przejścia na wegetarianizm czy na dietę wegańską, a dla nieprzekonanych jest jeden z najzdrowszych modeli, czyli fleksitarianizm, dopuszczający okazjonalne spożywanie mięsa wysokiej jakości. Kluczem jest jednak ograniczenie mięsa na rzecz zwiększenia podaży roślin strączkowych, których mamy mnogość do wyboru - wyjaśnia.

Jest też dieta "niebieskich stref". Dan Buettner, założyciel projektu "Blue Zones" , zbadał pięć części świata, w których obserwowano najwyższy odsetek stulatków i osób jeszcze starszych. To Loma Linda w Kalifornii, Nicoya w Kostaryce, Sardynia we Włoszech, Ikaria w Grecji i Okinawa w Japonii. Co jest bazą diety mieszkańców tych odległych części świata? Przewaga produktów roślinnych, niewielka ilość mięsa, cukru i przetworzonych produktów.

- Diety bogate w produkty naturalne, w rośliny strączkowe, w rozsądną ilość orzechów, zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych, które są dziś naszą plagą i na które umieramy. Mówię o chorobach układu krążenia. To wciąż numer jeden, następne w kolejności są nowotwory. Coraz więcej jest osób z insulinoopornością i z cukrzycą oraz chorobami tarczycy, endometriozą i zaburzeniami hormonalnymi, a także chorobami jelit – podsumowuje problemy zdrowotne Europejczyków dr Stolińska.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka