Trwa ładowanie...

Badali ich przez 10 lat. Mówią, co zwiększa ryzyko raka

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
21.02.2023 14:40
Szkodliwe substancje mogą występować w wielu produktach
Szkodliwe substancje mogą występować w wielu produktach (Adobe Stock)

Wysoko przetworzona żywność w plastikowych opakowaniach to mieszanka wybuchowa dla naszego zdrowia. Regularne sięganie po tego rodzaju jedzenie może sprzyjać rozwojowi wielu chorób przewlekłych, ale również chorobom nowotworowym. Ogromnym zagrożeniem dla człowieka jest również mikroplastik, który może znajdować się w butelkowanej wodzie, herbacie z torebek czy produktach przeznaczonych do podgrzania w kuchence mikrofalowej.

spis treści

1. Wysoko przetworzona żywność - zagrożenie dla naszego zdrowia

Czy podgrzewanie przy użyciu kuchenki mikrofalowej żywności w gotowych opakowaniach zamiast na talerzu może skutkować problemami zdrowotnymi? Wiele wskazuje na to, że tak. Producenci żywności co rusz przekonują nas o tym, że tworzywa sztuczne, w których trzymane są artykuły spożywcze, nie wykazują negatywnego wpływu na ludzkie zdrowie.

Chociaż nie ma zbyt wielu badań nad długoterminowymi konsekwencjami spożywania mikroplastiku czy innych substancji wykorzystywanych przy produkcji żywności, wielu ekspertów uważa, że dowody bezpieczeństwa i nadzoru przekazywane przez firmy produkujące żywność są niewystarczające.

Zobacz film: "Czosnek chroni przed nowotworami"

Badanie opublikowane w czasopiśmie klinicznym "eClinicalMedicine" przynosi kolejne wnioski na temat wpływu składników pochodzenia przemysłowego na zdrowie człowieka. Twórcy badania przez 10 lat obserwowali kondycję oraz sposób odżywiania 200 tys. osób w średnim wieku.

Przeglądając wyniki zdrowotne uczestników w ciągu dekady, naukowcy z londyńskiej Imperial College School of Public Health odkryli, że osoby spożywające żywność wysoko przetworzoną, obciążone były wyższym ryzykiem zachorowania na chorobę nowotworową oraz wyższym ryzykiem zgonu z powodu nowotworu.

Dr Eszter Vamos, wykładowczyni specjalizująca się w medycynie zdrowia publicznego, związana z Imperial College London przyznała, że badanie nie dowodzi związku przyczynowego, niemniej jednak ograniczenie w swojej codziennej diecie produktów wysoko przetworzonych może skutkować wieloma korzyściami.

W wysoko przetworzonej żywności mogą znajdować się szkodliwe substancje chemiczne, zaburzające gospodarkę hormonalną, takie jak ftalany i bisfenole. W badaniu amerykańskich naukowców, które zostało opublikowane w 2019 roku, oszacowano, że przeciętny mieszkaniec Stanów Zjednoczonych spożywa każdego roku od 39 do 52 tys. cząstek mikroplastiku.

2. Jak zadbać o swoje zdrowie?

Aby cieszyć się dobrym zdrowiem, warto wybierać na co dzień żywność ekologiczną. Jest to żywność certyfikowana, pozyskiwana z gospodarstw, które podlegają ciągłym inspekcjom na wszystkich etapach produkcji.

Poza ograniczeniem do minimum wysoko przetworzonych potraw, wskazane jest również unikanie żywności w puszkach. Żywność tego rodzaju zwykle przechowywana jest w opakowaniach wykonanych z blachy stalowej lakierowanej bądź aluminiowej lakierowanej.

Puszki często pokryte są dodatkową żywicą, która może zawierać toksyczną substancję o nazwie bisfenol A. Ze względu na swoją budowę chemiczną, związek ten może w sposób negatywny wpływać na funkcjonowanie układu hormonalnego oraz rozrodczego. Regularne sięganie po puszkowaną żywność może skutkować również otyłością. Mówią o tym najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie naukowym "Nutrients".

Wszystkie plastikowe opakowania zawierają dokładną informację o tym, z jakiego dokładnie tworzywa zostały wykonane. Numer recyklingu 3 oznacza, że tworzywo sztuczne może zawierać związki ftalanów, z kolei liczba 6 wskazuje na styren, możliwy czynnik rakotwórczy.

Specjaliści nie mają wątpliwości, że nie powinno się podgrzewać w mikrofalówce jedzenia w opakowaniach oznaczanych symbolem 7, gdyż może się w nich znajdować szkodliwie wpływający na stan zdrowia bisfenol A (BPA). Do tego rodzaju opakowań nie należy również wlewać gorących płynów. Niewskazane jest także mycie ich w zmywarce.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze