5 z 6Paluszki rybne Frosty
Zbadaliśmy również paluszki rybne firmy Frosta. W ich składzie występuje 65 proc. filetu z mintaja. Pozostałą część produktu zajmują: panierka, olej słonecznikowy, mąka pszenna i skrobia ziemniaczana. Czy tego typu produkt powinien więc na stale zagościć w naszym menu?
- Paluszki rybne należą do grupy żywności wysoko przetworzonej. W procesie technologicznym tracą większość prozdrowotnych składników mineralnych czy witamin. Na próżno doszukiwać się w nich chociażby kwasów tłuszczowych omega-3. Nie stanowią one więc żadnej alternatywy dla spożycia ryb – mówi dietetyk Monika Jaśkiewicz.
Ekspertka dodaje, że żywność przetworzoną należy ograniczać. Błędne jest więc wprowadzanie paluszków rybnych w diecie dzieci, które dopiero wyrabiają prawidłowe nawyki żywieniowe.
Przeczytaj także: Czy dzieci powinny się odchudzać? Zdania są podzielone