Baleron - kalorie i wartości odżywcze, produkcja, zastosowanie w kuchni

Baleron to jedna z najbardziej popularnych wędlin w Polsce, wytwarzana z karkówki wieprzowej bez kości. Baleron ma charakterystyczny smak i aromat, można kupić go w postaci wędzonej lub gotowanej. 100 gramów tego produktu dostarcza organizmowi 244 kalorii i ok. 20 gramów tłuszczu. Jakie wartości odżywcze ma baleron?

Baleron to wędlina wytwarzana z karkówki wieprzowej bez kości.Baleron to wędlina wytwarzana z karkówki wieprzowej bez kości.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest baleron?

Baleron to wędlina produkowana z peklowanej, a następnie wędzonej karkówki wieprzowej. W Polsce jest jednym z najczęściej kupowanych wyrobów mięsnych, tuż obok szynki.

Baleron jest wytwarzany z karczku bez kości, w całości lub dużych blokach. Mięso jest peklowane w specjalnej zalewie, składającej się z wody, soli, pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego, kolendry i majeranku.

Kolejnym krokiem jest włożenie wędliny do siatki kurczliwej lub osłonki, dodatkowo owijanej sznurkiem. Następnie produkt jest wędzony, chłodzony i przewożony do sklepów. Z kolei baleron gotowany tuż po uwędzeniu jest dodatkowo parzony lub gotowany.

Baleron - kalorie i wartości odżywcze

Baleron powstaje z karkówki wieprzowej, jest stosunkowo tłustą wędliną, ale to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku, a także źródłem aminokwasów i witamin.

Osoby będące na diecie powinny zachować umiar w spożywaniu baleronu, a na co dzień sięgać po dietetyczne, drobiowe wyroby.

100 gramów baleronu zawiera aż 244 kalorii, więc zdecydowanie nie jest przykładem niskokalorycznego produktu. Jeden plaster dostarczy organizmowi nawet 60 kcal.

Z częstego jedzenia tej wędliny powinny zrezygnować również osoby z podwyższonym cholesterolem i ciśnieniem tętniczym krwi. Dość wysoka zawartość tłuszczów nasyconych może dodatkowo pogłębiać ten problem, a także obciążać nerki.

Natomiast posiłku z baleronem nie powinny obawiać się osoby, które regularnie podejmują aktywność fizyczną i zwracają uwagę na bilansowanie posiłków. Produkt dostarcza organizmowi żelaza i witaminy B12, składników niezbędnych do utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu.

Warto pamiętać, by spożywać baleron w towarzystwie dużej ilości świeżych warzyw, bo posiłek był zdrowszy i obfitował w witaminy. Wędlina ta jest też marynowana w mieszankach ziół, ułatwiających trawienie.

Zastosowanie baleronu w kuchni

Zwolennicy baleronu przekonują, że najlepiej spożywać go na świeżym chlebie z dodatkiem ogórka kiszonego lub żurawiny. Nie brakuje jednak również osób, które eksperymentują i wykorzystują wędlinę również do dań obiadowych czy śniadań.

Wiele osób docenia smak zapiekanki makaronowej z baleronem, która dodatkowo zawiera groszek, kukurydzę i zarumieniony żółty ser. Dobrym pomysłem jest też dodanie pokrojonej szynki do mieszanki sałat, ryżu i groszku.

W połączeniu z ulubionymi przyprawami i oliwą z oliwek uzyskujemy szybki posiłek, który można w łatwy sposób zabrać ze sobą do pracy. Baleron świetnie smakuje również z kalafiorem, śmietaną i serem, w postaci zapiekanki.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka