5 z 7Cukry
Niestety cukrów jest najwięcej w batonikach musli. Na pierwsze miejsca pod względem zawartości wysuwają się: batonik Musli Bar oraz Choco Rocko. Warto zapamiętać, że cukry występują pod różnymi nazwami, takimi jak inulina, maltodekstryna, sorbitole.
- Inulina to dwucukier, który naturalnie występuje np. w korzeniu cykorii. Jest zastępnikiem cukru w produktach spożywczych, ale jest mniej kaloryczny. Maltodekstryna jest wielocukrem składającym się głównie z glukozy. Ma wysoki indeks glikemiczny, przez co organizm reaguje na nią podobnie jak po spożyciu cukrów prostych - gwałtownym wyrzutem insuliny - mówi dietetyk Monika Stromkie- Złomaniec.
- Sorbitole to też cukier. Jego nadmiar działa przeczyszczająco, co stanowi poważne niebezpieczeństwo dla osób, które spożywają duże ilości żywności przetworzonej, gdzie sorbitol jest obecny – wyjaśnia ekspertka.
- Baton Musli Bar to głównie cukier pod różnymi postaciami, dla konsumenta są to obcobrzmiące pojęcia. Z kolei baton Choco Rocko naszprycowany jest cukrem, tłuszczem i różnymi substancjami dodatkowymi. Nie ratuje go absolutnie obecność jakichkolwiek witamin czy minerałów, bo zapewne ilości są niewielkie. Podejrzewam, że ich obecność ma za zadanie zatuszować kiepski skład - podsumowuje Złomaniec.
Sprawdź koniecznie: Najskuteczniejsze sposoby na ograniczeni cukrów