6 z 7Baton musli a nasze zdrowie
Rynek spożywczy oferuje nam całą gamę różnorodnych batonów musli. Warto jednak dokładnie przeczytać skład produktu. Jakie składniki spośród badanych batoników zaniepokoiły naszego specjalistę?
- Szczególnie niepokojąca jest duża ilość cukru pod różną postacią oraz spora ilość dodatków do żywności, w tym konserwantów. Produkty te są reklamowane jako zdrowe przekąski, a producenci czasem maskują ich zły skład dodatkiem witamin czy minerałów, których obecność ma zachęcić do ich zakupu.
- Bazą batonika musli powinny być płatki owsiane, jaglane, gryczane itp., a dodatkiem orzechy, pestki oraz suszone owoce. Słodkość batonu może, ale nie musi, być podkręcona miodem, syropem z agawy czy sokiem owocowym. Jednak jeśli już są, to powinny one być na końcu składu - mówi dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec z Poradni Dietetycznej Dietosfera.
- Batonik Crisper Melvit (Lidl) ma najlepszy skład z wymienionych, choć są na rynku lepsze. Pamiętajmy, że im krótszy skład, tym lepiej. Taki baton powinien zawierać mąkę/płatki, ziarna/pestki i owoce suszone lub miód, który nada słodki smak - dodaje Złomaniec.
Sprawdź koniecznie: Czym możemy zastapić cukier?