Trwa ładowanie...

Będzie hitem tego lata. Choć składa się głównie z wody, jest skarbnicą zdrowia

 Karolina Rozmus
11.05.2023 17:23
Chroni serce i poprawia kondycję zdrowotną
Chroni serce i poprawia kondycję zdrowotną (Pixabay)

Arbuz to bogaty w witaminę C, błonnik i antyoksydanty owoc, najbardziej znany symbol lata. Wnioski z dwóch niedawno opublikowanych badań wskazują, że nie tylko wspiera odchudzanie i świetnie nawadnia, ale może znacznie bardziej przyczynić się do poprawy zdrowia, w tym układu sercowo-naczyniowego.

spis treści

1. Miłośnicy arbuza odżywiają się zdrowiej

92 proc. arbuza stanowi woda, ale znajdziemy w nim także witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę A. Jego sekretną bronią są przeciwutleniacze – niektóre badania wskazują, że likopen, w który obfituje arbuz, może niwelować wolne rodniki i zmniejszać ryzyko nowotworów. To właśnie ten roślinny barwnik odpowiada za soczysty kolor arbuza.

Nawadnia, jest niskokaloryczny, dostarcza błonnika oraz przeciwutleniaczy
Nawadnia, jest niskokaloryczny, dostarcza błonnika oraz przeciwutleniaczy (Pixabay)
Zobacz film: "6 powodów, aby jeść arbuza"

Dwa najnowsze badania potwierdzają, że arbuz to zdecydowanie najlepszy owoc na zbliżający się sezon letni. Naukowcy przeanalizowali dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) i odkryli, że u osób, które regularnie jadają arbuzy, odnotowuje się także wyższe spożycie:

  • błonnika,
  • karotenoidów jak likopen,
  • witaminy A,
  • magnezu,
  • witaminy C.

Co więcej, w codziennym menu fanów arbuza jest mniej cukrów dodanych i nasyconych kwasów tłuszczowych. Mówiąc wprost: ich dieta jest zdrowsza, zawiera mniej produktów wysokoprzetworzonych i sprzyja lepszej kondycji zdrowotnej.

2. Chroni serce przed skutkami skoków glukozy

Drugie z badań, które również zostało opublikowane na łamach "Nutrients", wskazuje, że suplementacja sokiem z arbuza chroni funkcje naczyniowe u osób z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Hiperglikiemia może bowiem prowadzić do uszkodzenia naczyń i szeregu powikłań. Badacze dowiedli, że wpływ na stan naczyń krwionośnych mają dwa związki obecne w arbuzie – L-cytrulina i L-arginina.

- Zdajemy sobie sprawę, że chociaż wielkość próby była niewielka – 18 zdrowych młodych mężczyzn i kobiet – i potrzebne są dalsze badania, to badanie stanowi uzupełnienie obecnego zbioru dowodów potwierdzających korzyści z regularnego spożywanie arbuza dla zdrowia sercowo-metabolicznego – mówi prof. Jack Losso z Luizjańskiej Szkoła Żywienia i Nauk o Żywności Uniwersytetu Stanowego.

- Oprócz L-cytruliny i L-argininy arbuz jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C i likopenu – z których wszystkie mogą pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny i odgrywać rolę w zapobieganiu chorobom serca – dodaje badacz.

Inne potencjalne korzyści wynikające z regularnego sięgania po arbuza to:

  • likopen i cytrulina mogą wspierać zdrowie układu krążenia także poprzez obniżenie poziomu cholesterolu,
  • obecne w arbuzie antyoksydanty zmniejszają stan zapalny w organizmie, czego dowodzą zarówno badania na zwierzętach, jak i na ludziach,
  • niektóre badania wskazują, że może opóźniać wystąpienie demencji, a także hamować jej objawy,
  • może wspierać zdrowie oczu i zapobiegać chorobom narządu wzroku.

Na arbuza powinny jednak uważać osoby cierpiące na migreny, ponieważ jest źródłem tyraminy. Jedno z niedawnych badań, które pod lupę wzięło szereg owoców, m.in. marakuje, pomarańcze, ananasy czy banany, dowiodło, że to właśnie arbuz ma największy potencjał wyzwalający bóle głowy. Aż u 30 proc. badanych migrena pojawiła się już po 90 minutach od spożycia tego owocu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze