Najzdrowsze owoce i warzywa, jakie dostaniesz w czerwcu. Rozglądaj się na za nimi na bazarkach
Czerwiec rozpoczyna lato i najlepszy sezon na warzywa i owoce. Na targach pojawiają się sezonowe, różnokolorowe produkty, które poza apetycznym wyglądem, oferują bogactwo witamin i składników odżywczych. Jakie są najzdrowsze czerwcowe owoce i warzywa?
1. Najzdrowsze czerwcowe warzywa
W czerwcu nie brakuje świeżych warzyw i owoców w całkiem korzystnych cenach. Robiąc zakupy warto zwrócić uwagę na ogórki, które dostarczają organizmowi potasu, fosforu, wapnia, żelaza i magnezu. W ich składzie obecna jest też witamina A, C, E, K oraz kwas foliowy.
Regularne spożywanie ogórków chroni przed chorobami układu pokarmowego i oczyszcza organizm z toksyn. Kalafior przeciwdziała schorzeniom układu pokarmowego i reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Dostarcza witamin z grupy B, potasu i żelaza.
Fasolka szparagowa kontroluje poziom cukru we krwi, wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego oraz podnosi odporność organizmu. Zawiera szereg witamin (A, C, E, K oraz z grupy B), a także magnez czy fosfor.
Biała kapusta wywiera dobroczynny wpływ na kondycję stawów, pracę przewodu pokarmowego oraz ogólny stan organizmu, natomiast bób obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, a także sprzyja leczeniu anemii.
Szparagi wzmacniają serce, zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, wspierają pracę oczu i układu moczowego. Pomidory to cenne źródło witamin, redukują ryzyko wystąpienia miażdżycy, nowotworu czy chorób serca. Mają również pozytywny wpływ na wygląd skóry.
Rabarbar to wartościowe warzywo, zawierające witaminę A, C, E, a także magnez, wapń i fosfor. Wspomaga krążenie krwi oraz trawienie.
2. Najzdrowsze czerwcowe owoce
Najbardziej wartościowe czerwcowe owoce to:
Obfitują w cenne składniki, takie jak witamina A, B, C i E, żelazo, wapń, potas, magnez czy fosfor. Dodatkowo chronią nas przed chorobami i wspierają funkcjonowanie organizmu.
Czereśnie korzystnie wpływają na pracę stawów, serca, trzustki oraz tarczycy, natomiast jagody wspomagają leczenie chorób okulistycznych, walkę ze zbyt wysokim cholesterolem i poziomem cukru we krwi.
Truskawki oczyszczają organizm i wspierają układ krążenia, a porzeczki chronią przed wystąpieniem anemii, ogólnego osłabienia organizmu i leczą infekcje dróg oddechowych. Poziomki to owoce na podniesienie odporności i wsparcie pracy układu krwionośnego.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl