Poznaj fakty i mity na temat tłuszczów nasyconych
Pojęcie nasyconych kwasów tłuszczowych obrosło już niemal legendą. Dietetycy i sportowcy spierają się na temat ich szkodliwości, przedstawiając argumenty pparte badaniami naukowymi. Gdzie wobec tego leży prawda?
Aby zrozumieć znaczenie tłuszczów nasyconych, należy najpierw je zdefiniować.
Pod względem chemicznym są to wszystkie kwasy tłuszczowe posiadające wyłącznie pojedyncze wiązania między atomami węgla.
Większości osób z pewnością niewiele to mówi, dlatego dla uproszczenia można przyjąć, że są to tłuszcze zawarte w skórze drobiu, kiełbasie, tłustych kawałkach czerwonego mięsa, pełnym mleku, śmietanie, maśle, słoninie oraz oleju palmowym. Znajdziemy je także w słodyczach i wyrobach cukierniczych.
Zalecenia organizacji zdrowotnych pozostają niejasne pod względem tego, ile powinno być ich w diecie.
Wprawdzie wysokie spożycie tłuszczów nasyconych może mieć pewne negatywne skutki, ale wiąże się również z wieloma korzyściami: od usprawnienia funkcji mózgu po mniejsze ryzyko udaru.
Poznaj kilka faktów i mitów na temat tłuszczów nasyconych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Sprawdź, co wiesz na temat odchudzania. Rozwiązanie quizu zajmuje 2 minuty
Mit: tłuszcze nasycone są zabójcze dla organizmu
Fakt: Nasycone kwasy tłuszczowe są absolutnie niezbędne do podtrzymania życia.
Stanowią podstawę do budowy błony komórkowej, czyli 50 proc. większości błon zwierzęcych.
Błona komórkowa odpowiada za ochronę komórki, a także kontrolowanie ruchu substancji wchodzących i wychodzących. Jej uszkodzenie powoduje nieprawidłowe działanie komórki i może nawet przyczynić się do różnych chorób.
Tłuszcze nasycone są więc w diecie absolutnie niezbędne.
Zobacz też: Dawka orzechów, dzięki której można zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy
Mit: Podwyższają stężenie złego cholesterolu LDL
Fakt: Zwiększają korzystny cholesterol HDL
Cholesterol jest niezbędnym składnikiem błony komórkowej. Ponadto bierze udział w syntezie hormonów, witaminy D i kwasów żółciowych.
Lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) mogą jednak gromadzić się we krwi, powodując zwężenie tętnic i zwiększając ryzyko chorób serca.
Z drugiej strony obecność cholesterolu o wysokiej gęstości (HDL) jest bardzo pożądana. Porusza się on w krwiobiegu, usuwając cholesterol LDL z tętnic i przenosząc go z powrotem do wątroby.
Wyniki badań mówią, że tłuszcze nasycone zwiększają poziom cholesterolu HDL w organizmie.
Wykazano, że wyższy poziom cholesterolu HDL jest korzystny dla zdrowia serca, a nawet może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Mit: Zwiększają ryzyko udaru mózgu
Fakt: Mogą nawet je zmniejszyć.
Udar występuje, gdy przepływ krwi do mózgu zostaje przerwany, co skutkuje śmiercią lub uszkodzeniem komórek mózgowych.
Według American Stroke Association udar jest piątą najczęstszą przyczyną zgonów i jednym z głównych powodów niepełnosprawności w Stanach Zjednoczonych.
Niektóre badania wykazały, że spożywanie większej ilości tłuszczów nasyconych może prowadzić do zmniejszenia ryzyka udaru.
Badanie z 2010 r. Opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition dowodzi, że spożycie tłuszczów nasyconych wiąże się z niższym ryzykiem zgonu z powodu udaru u 58453 dorosłych w okresie 14 lat.
Zobacz też: 3 rzeczy, po których poznasz, że ktoś ma udar mózgu
Mit: Tłuszcze nasycone powodują choroby serca
Fakt: tłuszcz nasycony od dawna jest klasyfikowany jako niezdrowy, co zostało oparte zostało na odkryciu, że podnosi on poziom cholesterolu.
Na tej podstawie można wnioskować, że automatycznie przyczynia się do chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jednak badania nie wykazały jeszcze związku między spożyciem tłuszczów nasyconych a chorobami serca.
Publikacja naukowa z 2011 r. dowiodła, że zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych nie ma wpływu na ryzyko śmierci z powodu schorzeń układu krążenia. Potwierdził to przegląd opublikowany w Annals of Internal Medicine.
Mit: Tłuszcze nasycone powodują nadwagę
Fakt: Od czasu rozkwitu diet o niskiej zawartości tłuszczu w latach 80. i 90. XX wieku, powszechne stało się mniemanie o szkodliwości wszelkiego rodzaju tłuszczów dla naszej sylwetki.
Jest to jednak dalekie od prawdy.
Zjedzenie zdrowego tłuszczowego posiłku w rzeczywistości powoduje większą sytość i zmniejsza ochotę na podjadanie.
Może także obniżać poziom greliny, hormonu głodu, skuteczniej niż posiłek węglowodanowy.
Z tego powodu wzorce żywieniowe takie jak dieta ketogeniczna, która koncentruje się na podnoszeniu spożycia zdrowych tłuszczów, pomogą utrzymać apetyt pod kontrolą i w efekcie zrzucić nadprogramowe kilogramy.
Mit: Pokarmy bogate w tłuszcze nasycone szkodzą zdrowiu
Istnieje przekonanie, że żywność o wysokiej zawartości tłuszczu zatyka tętnice i w sposób oczywisty powoduje śmierć.
Nie jest ono w pełni zasadne.
Z pewnością niektóre produkty bogate w tłuszcze nasycone lepiej wyłączyć z diety, jednak można znaleźć wiele źródeł tłuszczów nasyconych bogatych w cenne składniki odżywcze.
Należy do nich np. wołowina. Zawiera obfitą dawkę białka, niacyny, cynku i selenu oraz wiele innych niezbędnych witamin i minerałów.
Podobnie gorzka czekolada - bogata w tłuszcze nasycne, ale także w przeciwutleniacze, magnez, mangan i miedź.
Inne pokarmy, takie jak jajka, mleko i ser, również stanowią nieocenione źródło składników pokarmowych.
Zobacz też: Jeśli nie dbasz o dziąsła, narażasz się na cukrzycę i choroby serca