Poznaj fakty i mity na temat tłuszczów nasyconych

Pojęcie nasyconych kwasów tłuszczowych obrosło już niemal legendą. Dietetycy i sportowcy spierają się na temat ich szkodliwości, przedstawiając argumenty pparte badaniami naukowymi. Gdzie wobec tego leży prawda?

Aby zrozumieć znaczenie tłuszczów nasyconych, należy najpierw je zdefiniować.

Pod względem chemicznym są to wszystkie kwasy tłuszczowe posiadające wyłącznie pojedyncze wiązania między atomami węgla.

Większości osób z pewnością niewiele to mówi, dlatego dla uproszczenia można przyjąć, że są to tłuszcze zawarte w skórze drobiu, kiełbasie, tłustych kawałkach czerwonego mięsa, pełnym mleku, śmietanie, maśle, słoninie oraz oleju palmowym. Znajdziemy je także w słodyczach i wyrobach cukierniczych.

Zalecenia organizacji zdrowotnych pozostają niejasne pod względem tego, ile powinno być ich w diecie.

Wprawdzie wysokie spożycie tłuszczów nasyconych może mieć pewne negatywne skutki, ale wiąże się również z wieloma korzyściami: od usprawnienia funkcji mózgu po mniejsze ryzyko udaru.

Poznaj kilka faktów i mitów na temat tłuszczów nasyconych.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Sprawdź, co wiesz na temat odchudzania. Rozwiązanie quizu zajmuje 2 minuty

Czym są tłuszcze nasycone Czym są tłuszcze nasycone
Źródło zdjęć: © Czym są tłuszcze nasycone [123rf.com]

/ 6Mit: tłuszcze nasycone są zabójcze dla organizmu

Fakt: Nasycone kwasy tłuszczowe są absolutnie niezbędne do podtrzymania życia.

Stanowią podstawę do budowy błony komórkowej, czyli 50 proc. większości błon zwierzęcych.

Błona komórkowa odpowiada za ochronę komórki, a także kontrolowanie ruchu substancji wchodzących i wychodzących. Jej uszkodzenie powoduje nieprawidłowe działanie komórki i może nawet przyczynić się do różnych chorób.

Tłuszcze nasycone są więc w diecie absolutnie niezbędne.

Zobacz też: Dawka orzechów, dzięki której można zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy

/ 6Mit: Podwyższają stężenie złego cholesterolu LDL

Tłuszcze nasycone podwyższają stężenie dobrego cholesterolu
Tłuszcze nasycone podwyższają stężenie dobrego cholesterolu © Tłuszcze nasycone zwiększają stężenie dobrego cholesterolu [123rf.com]

Fakt: Zwiększają korzystny cholesterol HDL

Cholesterol jest niezbędnym składnikiem błony komórkowej. Ponadto bierze udział w syntezie hormonów, witaminy D i kwasów żółciowych.

Lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) mogą jednak gromadzić się we krwi, powodując zwężenie tętnic i zwiększając ryzyko chorób serca.

Z drugiej strony obecność cholesterolu o wysokiej gęstości (HDL) jest bardzo pożądana. Porusza się on w krwiobiegu, usuwając cholesterol LDL z tętnic i przenosząc go z powrotem do wątroby.

Wyniki badań mówią, że tłuszcze nasycone zwiększają poziom cholesterolu HDL w organizmie.

Wykazano, że wyższy poziom cholesterolu HDL jest korzystny dla zdrowia serca, a nawet może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 6Mit: Zwiększają ryzyko udaru mózgu

Fakt: Mogą nawet je zmniejszyć.

Udar występuje, gdy przepływ krwi do mózgu zostaje przerwany, co skutkuje śmiercią lub uszkodzeniem komórek mózgowych.

Według American Stroke Association udar jest piątą najczęstszą przyczyną zgonów i jednym z głównych powodów niepełnosprawności w Stanach Zjednoczonych.

Niektóre badania wykazały, że spożywanie większej ilości tłuszczów nasyconych może prowadzić do zmniejszenia ryzyka udaru.

Badanie z 2010 r. Opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition dowodzi, że spożycie tłuszczów nasyconych wiąże się z niższym ryzykiem zgonu z powodu udaru u 58453 dorosłych w okresie 14 lat.

Zobacz też: 3 rzeczy, po których poznasz, że ktoś ma udar mózgu

/ 6Mit: Tłuszcze nasycone powodują choroby serca

Tłuszcze nasycone nie powodują chorób serca
Tłuszcze nasycone nie powodują chorób serca © Tłuszcze nasycone nie powodują chorób serca [123rf.com]

Fakt: tłuszcz nasycony od dawna jest klasyfikowany jako niezdrowy, co zostało oparte zostało na odkryciu, że podnosi on poziom cholesterolu.

Na tej podstawie można wnioskować, że automatycznie przyczynia się do chorób układu sercowo-naczyniowego.

Jednak badania nie wykazały jeszcze związku między spożyciem tłuszczów nasyconych a chorobami serca.

Publikacja naukowa z 2011 r. dowiodła, że zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych nie ma wpływu na ryzyko śmierci z powodu schorzeń układu krążenia. Potwierdził to przegląd opublikowany w Annals of Internal Medicine.

/ 6Mit: Tłuszcze nasycone powodują nadwagę

Tłuszcze nasycone nie powodują nadwagi
Tłuszcze nasycone nie powodują nadwagi © Tłuszcze nasycone nie powodują nadwagi [123rf.com]

Fakt: Od czasu rozkwitu diet o niskiej zawartości tłuszczu w latach 80. i 90. XX wieku, powszechne stało się mniemanie o szkodliwości wszelkiego rodzaju tłuszczów dla naszej sylwetki.

Jest to jednak dalekie od prawdy.

Zjedzenie zdrowego tłuszczowego posiłku w rzeczywistości powoduje większą sytość i zmniejsza ochotę na podjadanie.

Może także obniżać poziom greliny, hormonu głodu, skuteczniej niż posiłek węglowodanowy.

Z tego powodu wzorce żywieniowe takie jak dieta ketogeniczna, która koncentruje się na podnoszeniu spożycia zdrowych tłuszczów, pomogą utrzymać apetyt pod kontrolą i w efekcie zrzucić nadprogramowe kilogramy.

/ 6Mit: Pokarmy bogate w tłuszcze nasycone szkodzą zdrowiu

Pokarmy bogate w tłuszcze nasycone mogą być zdrowe
Pokarmy bogate w tłuszcze nasycone mogą być zdrowe © Pokarmy bogate w tłuszcze nasycone mogą być zdrowe [123rf.com]

Istnieje przekonanie, że żywność o wysokiej zawartości tłuszczu zatyka tętnice i w sposób oczywisty powoduje śmierć.

Nie jest ono w pełni zasadne.

Z pewnością niektóre produkty bogate w tłuszcze nasycone lepiej wyłączyć z diety, jednak można znaleźć wiele źródeł tłuszczów nasyconych bogatych w cenne składniki odżywcze.

Należy do nich np. wołowina. Zawiera obfitą dawkę białka, niacyny, cynku i selenu oraz wiele innych niezbędnych witamin i minerałów.

Podobnie gorzka czekolada - bogata w tłuszcze nasycne, ale także w przeciwutleniacze, magnez, mangan i miedź.

Inne pokarmy, takie jak jajka, mleko i ser, również stanowią nieocenione źródło składników pokarmowych.

Zobacz też: Jeśli nie dbasz o dziąsła, narażasz się na cukrzycę i choroby serca

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka