Bez pestycydów. Potężna antynowotworowa tarcza naszpikowana witaminą C
Rozpoczyna się sezon na młodą kapustę, która posiada wiele zalet. Okazuje się, że to warzywo może zawierać nawet czterokrotnie więcej witaminy C niż jej kiszona odmiana. Ale to nie wszystko, co warto wiedzieć o młodej kapuście, która zaczęła pojawiać się w sklepach.
W tym artykule:
Wartości odżywcze młodej kapusty
Na szczęście Polacy mają słabość do młodej kapusty. Zielone i chrupiące liście poza tym, że są smaczne, mają też wiele korzyści zdrowotnych. Pomagają w leczeniu osteoporozy i niedokrwistości, wzmacniają odporność i są niskokaloryczne.
Młoda kapusta zawiera jedynie 40 kcal w 100 g (dla porównania - taka sama ilość fasoli to już ponad 340 kcal). Można ją jeść do woli, o ile nie podajemy jej w towarzystwie skwarek.
Młoda kapusta dostarcza aż czterokrotnie więcej witaminy C niż jej kiszona wersja. Zawiera także witaminę K, B, A i E, które są uznawane za silne antyoksydanty chroniące przed rakiem. W ciemnozielonych liściach znajdziemy też kwas foliowy i żelazo.
Dodatkowo jest źródłem minerałów, takich jak mangan, potas, miedź, siarka i wapń. Spożycie młodej kapusty wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu oraz wspiera zdrowie kości.
Wyjątkowe warzywo
Młoda kapusta znalazła się na liście tzw. czystej piętnastki, czyli najzdrowszych oraz najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców.
Można ją przyrządzać na wiele sposobów - bigos, kapuśniak, surówka to tylko kilka z możliwości. Liście nadają się również do duszenia z rybą bądź mięsem lub gotowania z pomidorami jako wegetariańska alternatywa. Kapusta smakuje wyśmienicie również na surowo z dodatkiem koperku i oliwy.
Młoda kapusta wciąż jest przedmiotem badań naukowych, które mają na celu odkrycie kolejnych korzyści zdrowotnych z jej spożycia. Interesującym odkryciem jest fakt, że młode pędy czerwonej kapusty, a dokładniej sok z nich, wykazuje silniejsze działanie przeciwnowotworowe na komórki raka prostaty.
Osoby z chorą tarczycą powinny spożywać kapustę z umiarem, zwłaszcza w sezonie, gdy na talerzach pojawiają się również brokuły, kalafior czy kalarepa, które zawierają tzw. związki wolotwórcze - goitrynę i progoitrynę. Substancje te mogą zakłócać wchłanianie jodu z pożywienia.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.