4 błędy, które popełniasz w trakcie przygotowywania koktajli

Podstawowe błędy, które popełniamy w trakcie samodzielnego przygotowywania koktajli w domowym zaciszu, to m.in. stosowanie samego zestawu zielonych warzyw i zbyt dużej liczby składników. Ich wyeliminowanie pomoże wykorzystać pełnię zalet wynikających ze spożywania zielonych koktajli (oczyszczają z toksyn, dodają energii, wykazują właściwości odchudzające, poprawiają trawienie). Dlaczego te działania są niewłaściwe?

Zielony koktajl ze szpinaku i bananaZielony koktajl ze szpinaku i banana
Źródło zdjęć: © 123RF

Błąd pierwszy: wykorzystywanie zbyt dużej liczby warzyw

Okazuje się, że im mniej warzyw i owoców wykorzystamy do przygotowania domowego smoothie, tym lepiej. Dlaczego? Jeżeli zmiksujemy zbyt dużą liczbę składników, stworzymy mieszankę, z którą żołądek nie każdej osoby będzie w stanie sobie poradzić. Skutek? Wrażenie dyskomfortu, które utożsamiane jest z efektem ubocznym picia zielonych koktajli.

Najlepsze są zatem koktajle trzyskładnikowe — efekt połączenia zieleniny (szpinaku, jarmużu) z dwoma owocami. Żeby urozmaicić smak smoothie, zamiast kolejnych porcji warzyw lub owoców warto dodać szczyptę ulubionej przyprawy, na przykład cynamonu lub imbiru. W tej roli sprawdzi się również superfood (nasiona chia lub spirulina).

Błąd drugi: wykorzystywanie tych samych warzyw zielonolistnych

Jeżeli nieustannie przygotowujemy domowe koktajle, wykorzystując w tym celu szpinak na zmianę z jarmużem, popełniamy błąd. Dlaczego? Po pierwsze, w ten sposób kumulujemy w organizmie szczawiany, organiczne związki chemiczne, które mają zły wpływ na organizm (głównie na nerki, w odniesieniu do których mogą wywołać kamicę nerkową).

Koktajle - banalnie prosty sposób na odchudzanie

Po drugie, koktajle z tych samych warzyw po pewnym czasie stają się monotonne, a ich spożywanie nie sprawia przyjemności. Tymczasem lista zielonych roślin, które możemy wykorzystać do przygotowania zielonego koktajlu, jest długa (należy je stosować wymiennie). Oto przykłady:

Błąd trzeci: wykorzystywanie słabej jakości produktów

Wartościowy koktajl to ten przygotowany z dobrej jakości produktów (świeżych i jędrnych), najlepiej ekologicznych, bez pestycydów i nawozów (można je nabyć na lokalnym bazarku czy w sklepie z żywnością organiczną, słowem: ze sprawdzonego źródła). Gwarantują one najlepszy smak napoju, dostarczają o wiele więcej składników odżywczych. Bywa, że koktajle z produktów kupionych w supermarkecie, wywołują problemy ze strony układu pokarmowego. Na przykład mogą być przyczyną pieczenia w żołądku.

Błąd czwarty: niewłaściwa pora i sposób picia koktajlu

Powinniśmy wypić koktajl w odstępie 2-3 godzin po posiłku albo na godzinę przed nim. Można go spożyć w ramach śniadania (picie soku na czczo ułatwia wchłanianie witamin i składników mineralnych). Wówczas w pełni skorzystamy z wartościowych składników odżywczych, których dostarcza. Jeżeli spożyjemy go tuż po (na przykład) obiedzie, składniki (warzywa i owoce) sfermentują w żołądku (brzuch będzie wzdęty, mogą wystąpić zaburzenia trawienne). To następstwo faktu mówiącego o tym, że te produkty zostają strawione szybciej niż mięso.

Druga istotna kwestia: nie powinniśmy pić koktajlu „na raz”. Należy to robić niewielkimi łykami, delektując się smakiem, a każdą porcję napoju dodatkowo „przeżuwać”. Dlaczego? Jeśli wypijemy go „duszkiem”, przedostanie się bezpośrednio do żołądka. Pominięcie etapu rozgryzienia i kontaktu pożywienia ze śliną w jamie ustnej (jej enzymy rozpoczynają procesy trawienne) oznacza pominięcie wstępnego etapu trawienia. To zmniejsza szanse na odpowiednie przyswajanie cennych witamin i składników mineralnych, których koktajl dostarcza.

Ponadto warto pamiętać, żeby pić koktajl tuż po jego przygotowaniu. Dlaczego? Z czasem jego wartości odżywcze się ulatniają, podobnie jak smak i apetyczny wygląd (napój rozwarstwia się i traci kolor).

To musisz wiedzieć

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka