Zauważyłeś na ziemniakach? Znak, że w ich wnętrzu kryje się toksyna

Polacy od setek lat są amatorami ziemniaków, ale dopiero niedawno przestaliśmy je traktować jak bezwartościowy dodatek do obiadu. Ziemniaki to źródło witamin, a także błonnika, ale jeden błąd może zamienić je w truciznę. Warto o tym pamiętać szczególnie teraz, na przednówku.

Statystyczny Polak zjada 100 kg rocznie. Bomba witamin, która może być trującaStatystyczny Polak zjada 100 kg rocznie. Bomba witamin, która może być trująca
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Ziemniaki. Źródło błonnika, potasu i prebiotyków

101 kg rocznie i ok. trzy kilogramy na miesiąc - tyle ziemniaków według statystyk zjada każdy Polak. Wielu z nas bez ziemniaków nie wyobrażają sobie obiadu, często też stanowią nieodzowny składnik niemal każdej zupy.

Wbrew królującemu niegdyś mitowi ziemniaki nie są bombą kaloryczną bez wartości odżywczych. Jedna ugotowana w skórce bulwa ma średnio ok. 118 kcal, 27 g węglowodanów, trzy gramy białka i dwa gramy błonnika. Tzw. ziemniaki w mundurkach, gotowane w całości i ze skórką mają też stosunkowo niski indeks glikemiczny, mogą więc stanowić element diety również diabetyków.

Opublikowane na przestrzeni ostatnich kilku lat badania, w tym jedno na łamach "Nutrients", wskazują, że nie bez znaczenia dla wartości bulwy jest sposób jej obróbki i to właśnie klasycznie gotowane ziemniaki są najzdrowsze. Nie tylko z uwagi na najmniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny.

Solanina. Trucizna ukryta w ziemniakach

Polacy nie wyobrażają sobie obiadu bez ziemniaków
Polacy nie wyobrażają sobie obiadu bez ziemniaków © Pixabay

W czasie gotowania w ziemniakach wytwarza się tzw. skrobia oporna, pokarm dla mikrobów zamieszkujących jelita. Obecność prebiotyków i błonnika sprawia, że włączenie ziemniaków do codziennej diety sprzyja prawidłowemu trawieniu.

Dodatkowo ziemniaki zawierają potas, istotny dla zdrowia mięśni czy nerek, ale przede wszystkim dla serca. Odpowiednia ilość tego mikroelementu w naszym organizmie może chronić przed chorobami serca oraz incydentami takimi jak udar mózgu bądź zawał mięśnia sercowego.

Odrobina słońca i zamieniają się w truciznę

Nie trzeba nikogo przekonywać, że mniej zdrowe są ziemniaki smażone, pieczone bądź frytki z uwagi na wyższą zawartość tłuszczu, kaloryczność, ale też szkodliwe substancje, które powstają wskutek poddawania skrobi wysokiej temperaturze.

Jest jednak coś jeszcze bardziej niebezpiecznego. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza teraz. Wiele osób wciąż przechowuje przez sezon zimowy ziemniaki w piwnicy. Pod wpływem temperatury i promieni słonecznych szczególnie na przednówku mogą zacząć kiełkować.

Białe pędy i zielone przebarwienia na ziemniakach oznaczają, że w ich wnętrzu kryje się solanina, toksyczny glikoalkaloid typowy dla roślin psiankowatych. Zatrucie solaniną może prowadzić do wystąpienia nudności i wymiotów, bólu brzucha i biegunki. W skrajnych przypadkach mogą pojawić się objawy neurologiczne jak bóle głowy, zaburzenia widzenia, drgawki, a w przypadku spożycia dużej ilości solaniny - nawet zgon.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka