Masz wysoki cholesterol? Kardiolog radzi, jakich produktów unikać
Nie tylko masło i śmietana to bomby cholesterolu. Jeśli chcesz go trzymać w ryzach, na czarną listę powinno trafić znacznie więcej produktów. Nie oznacza to od razu restrykcyjnej diety, ale rozsądne podejście do żywienia.
1. Błonnik zamiast tłuszczu
Brak kontroli nad cholesterolem stoi za plagą miażdżycy, która podstępnie skraca życie. Wysoki cholesterol nie boli, więc latami może niszczyć tętnice, a chory nawet o tym nie wie.
Wystarczy, że regularnie jemy niezdrowo. Cholesterol może błyskawicznie poszybować w górę, zapychając naczynia, a stąd już prosta droga do zawału lub udaru. Zwłaszcza jeśli złej diecie towarzyszą używki (nadmiar alkoholu i palenie tytoniu) oraz brak ruchu.
Wysoki cholesterol może mieć nawet 21 mln Polaków. Wbrew powszechnie funkcjonującym mitom, to nie tylko problem seniorów, ale już czterdziestolatków.
Nieleczona hipercholesterolemia zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, dlatego warto się zbadać i w razie problemu od razu zareagować. Podstawą jest zmiana diety.
Kardiolog Jens von Beckerath wskazuje, że kluczowy jest błonnik oraz unikanie przetworzonej żywności i niezdrowych tłuszczy.
Dr von Beckerath odradza więc regularne spożywanie wędlin i innych tłuszczów zwierzęcych, a także opieraniu diety na nasyconych kwasach tłuszczowych i tłuszczach trans.
2. Zakazane przy wysokim cholesterolu
Kardiolog radzi też ograniczyć słodycze i ciasta. Są one na czarnej liście nie tylko ze względu na niezdrowe tłuszcze, ale też cukier.
"Metabolizm cukru zapewnia zarówno ważny element budulcowy, jak i kontrolę hormonalną powstawania cholesterolu w wątrobie" – wyjaśnia von Beckerath, cytowany przez serwis abendblatt.de.
"Jeśli przez długi czas dostarcza się organizmowi zbyt dużo cukru, może to spowodować, że wątroba będzie produkować za dużo cholesterolu i wolniej go rozkładać. To pogarsza równowagę lipidów we krwi i zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych" - zaznacza.
Dobrze jest też maksymalnie ograniczyć produkty z białej mąki, frytki i makaron jajeczny, bo podnoszą również poziom cukru we krwi.
3. Czytaj etykiety i zachowaj umiar
Warto też czytać etykiety, bo niektóre produkty mogą się wydawać zdrowe, ale w rzeczywistości wcale takie nie są. Należą do nich owoce w puszkach, soki i oleje roślinne o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych.
Warto też zwrócić uwagę na to, jak gotujemy. Zamiast masła, smalcu i śmietany warto używać zdrowych olejów roślinnych, takich jak olej z oliwek, lniany czy rzepakowy. Mają one większą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych przyjaznych dla cholesterolu.
Warzywa i ryby lepiej upiec lub gotować na parze, zamiast smażyć. Osoby z podwyższonym cholesterolem nie muszą jednak stosować restrykcyjnej diety. Mięso, ciasta i lody nie są zabronione, pod warunkiem, że nie pojawiają się regularnie na talerzu i stanowią jedynie niewielką część diety.
"Jeśli uda ci się jak trzymać tych prostych zaleceń w życiu codziennym, możesz bezpiecznie zrobić wyjątek na przykład w święta lub inne specjalne okazje" - podsumowuje kardiolog.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.