Bor - właściwości, objawy niedoboru, dieta
Bor jest pierwiastkiem śladowym. Niewiele o nim się mówi. Nie jest tak „słynny” jak magnez czy żelazo. A jednak spełnia ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Ten cenny mikroelement znaleźć można m.in. w winogronach, rodzynkach i orzechach.
Według zaleceń ekspertów od żywienia, maksymalna dzienna dawka to 3 miligramy, a 10 miligramów to już porcja toksyczna. Niedobór boru prowadzi do raka prostaty, zaburzeń hormonalnych czy zwyrodnienia stawów. Objawia się także m.in. szybkim biciem serca i skurczami mięśni. Jakie właściwości ma bor i w jakich produktach można go znaleźć?
1. Bor - właściwości
Bor świetnie wpływa na pamięć i funkcje intelektualne. Lepsza jest także koncentracja i szybkość reakcji. Bor poprawia także koordynację ruchową.
Pierwiastek ten wpływa na prawidłowy metabolizm wapnia, fosforu oraz witaminy D. Dzięki niemu te mikroelementy osiągają właściwy poziom, a witaminy lepiej się wchłaniają. Dzięki temu składnikowi poprawia się gospodarka wapniowa, tym samym maleje ryzyko chorób układu kostnego, szczególnie u osób, u których stwierdzono osteoporozę. Pierwiastek ten także wzmacnia i buduje mięśnie.
Bor jest potrzebny również kobietom w okresie menopauzy. Dlaczego? Bor zwiększa bowiem poziom estrogenów. Zapobiega także starzeniu się skóry. Związki boru działają antyseptyczne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne.
2. Bor - objawy niedoboru
Niedobór boru zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób. Na początku objawy deficytu tego pierwiastka mogą być mylone z innymi schorzeniami, co utrudnia postawienie właściwej diagnozy. Jego brak prowadzi do zaburzeń hormonalnych, problemów ze stawami, skurczów mięśni, a nawet do nowotworu prostaty.
Powoduje nadczynność tarczycy i przyśpieszone bicie serca. W osób z niedoborem obserwuje się także chorobowe zmiany w układzie kostnym przypominające osteoporozę. Brak boru przyczynia się też do braków witaminy D i wapnia w organizmie.
Nadmiar boru, tak jak niedobór boru również nie służy organizmowi. Niedobór boru wywołuje nudności, biegunkę, wysypkę, ból brzucha. Chory czuje się przemęczony i osłabiony, a na skórze może pojawić się wysypka. Obserwuje się także nadmierne wypadanie włosów.
3. Bor - dieta
Bor przyjmujemy z pożywieniem i w suplementacji. Znajdziemy go w orzechach, fasoli i owocach, takich jak jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele i winogrona. Występuje także w bakaliach, np. daktylach. Źródłem boru są również jajka.
Suplementację tym pierwiastkiem zaleca się, gdy nasza codzienna dieta jest uboga w minerały albo przyjmujemy leki, które hamują jego przyswajanie. np. mleczan magnezu. Suplementy stosuje się u pacjentów, którzy chorują na białaczkę, reumatoidalne zapalenie stawów czy przy niedoborze witaminy D.