Borówki mogą pomóc pozbyć się tłuszczu trzewnego
Najnowsze badania wykazały, że regularne jedzenie borówek pomaga spalić niebezpieczna tkankę tłuszczową nazywaną też tłuszczem trzewnym.
1. Tłuszcz trzewny - dlaczego warto się go pozbyć?
Tłuszcz trzewny określany też jako jelitowy czy wisceralny jest wyjątkowo groźny dla naszego organizmu. Chociaż nie jest widoczny gołym okiem, to otacza narządy znajdujące się w okolicy brzucha znacząco je obciążając. Zaburza równowagę i funkcjonowanie hormonów w organizmie. Zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, insulinooporności, cukrzycy, ciśnienia i zakrzepicy.
Co ciekawe tłuszcz trzewny stanowi zagrożenie nie tylko dla osób otyłych, ale też bardzo szczupłych. Naukowcy uważają, że oprócz uwarunkowań genetycznych, do przyczyn gromadzenia się tłuszczu trzewnego przyczynia się również niezdrowa dieta, brak snu, palenie papierosów oraz stres.
2. Borówki - broń w walce z tłuszczem trzewnym
Tłuszczu jelitowego można się pozbyć, np. włączając do diety borówki. Naukowcy Seymour z Cardioprotection Research Laboratory Uniwersytetu Michigan przez 90 dni karmili gryzonie borówkami. Po upływie tego czasu okazało się, że te, które jadły borówki, straciły znaczną ilość tłuszczu w jamie brzusznej. Miało to miejsce nawet wtedy, gdy gryzonie były na diecie wysokotłuszczowej. Skąd te niezwykłe właściwości?
Badacze sądzą, że to silne przeciwutleniacze, m.in. antocyjany i polifenole znajdujące się w borówkach wpływają na metabolizm glukozy oraz tłuszczu i dosłownie ''wytapiają'' tłuszcz trzewny.
Owoce te pomagają też obniżyć poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Antyoksydanty, w które bogate są borówki zmniejszają stany zapalne w organizmie. Jednym z nich jest resweratrol, który pomaga zredukować tkankę tłuszczową.
Naukowcy uważają, że wystarczy ok. 150 g borówek dziennie, by skorzystać z ich cennych właciwości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl