Kupujesz borówki? Sprawdź, po czym poznasz, że są najlepsze

W Polsce sezon na borówki zaczyna się początkiem lipca, a kończy w ostatnich dniach września. To właśnie teraz możemy je spotkać na każdym bazarku i w hipermarketach. Są idealnym dodatkiem do letnich tart, jogurtu naturalnego czy porannej owsianki. Też często je kupujecie?

Wiemy - ich cena kusi. Nie warto jednak kierować się tylko nią. Borówki powinny być świeże, ale i dojrzałe. Jeżeli chodzi o śliwki, czereśnie czy wiśnie, przed zakupem sprawdzamy ich wielkość, kolor oraz twardość. Jak jest z borówkami?

Wraz z ekspertami podpowiadamy, w jaki sposób ocenić ich jakość.

Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO.

Zobacz też: Ada ma 27 lat i tytuł najpiękniejszej w Polsce. Wózek inwalidzki jej nie przeszkadza

Jagody to źródło składników mineralnych i witaminJagody to źródło składników mineralnych i witamin
Źródło zdjęć: © Informacja prasowa INSPIRE smarter branding
Magdalena Bury

/ 4Tajemnica białego nalotu na borówkach

Jakie są borówki? Słodkie, orzeźwiające, o niskiej zawartości kalorii i bardzo zdrowe. Co powinno zwrócić naszą uwagę przed ich kupnem? Woskowy nalot na skórce. Nie, to nie jest pleśń ani efekt pryskania sztucznymi chemikaliami.

Nalot świadczy o profesjonalnym zbiorze i dobrych warunkach, w jakich borówki były przechowywane podczas przewożenia z plantacji do sklepu.

To oczywiste, że od chwili zerwania jakość owoców ulega tylko i wyłącznie pogorszeniu. Właśnie dlatego duże znaczenie ma nie tylko sam zbiór, ale też przechowywanie borówek. Niska temperatura to podstawa.

- Sezonowość jest kluczowym pojęciem, bo w swoim naturalnym dla regionu sezonie dojrzewania warzywa i owoce mają maksymalną moc pozytywnych dla naszego organizmu wartości – mówi inż. Paulina Cholewińska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Instytutu Żywności i Żywienia.

/ 4Cechy dobrej borówki

Borówki amerykańskie i ich jakość
Borówki amerykańskie i ich jakość © Informacja prasowa INSPIRE smarter branding

Jędrne, suche i nieuszkodzone – takie powinny być idealne borówki. Kupujmy je w plastikowych, przezroczystych opakowaniach. W ten sposób będziemy mogli zobaczyć je ze wszystkich stron.

W sklepie zwracajmy też uwagę na miejsce, gdzie te owoce są przechowywane. Eksperci polecają, by wybierać tylko te znajdujące się w lodówce. Te będą najsmaczniejsze!

Najlepsze będą borówki schłodzone w czasie 30 minut od zerwania. W drodze od plantacji do sklepów powinny natomiast przebywać w temperaturze 2 stopni Celsjusza.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 4Postępowanie z borówkami

Borówki najlepiej trzymać w lodówce. Przechowywane w taki sposób będą świeże nawet przez tydzień. Eksperci polecają również, by bezpośrednio przed spożyciem wyjąć je na jakiś czas z lodówki. Kilkanaście minut w temperaturze pokojowej wystarczy. Dzięki temu wzmocnimy ich smak.

Dlaczego warto sięgać po borówki? Poprawiają krążenie, obniżają poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływają na układ oddechowy, nerwowy oraz moczowy. To nie wszystko. Owoce chronią też wzrok, poprawiają pamięć i koncentrację oraz koordynację ruchów i refleks.

/ 4Wszystko dzięki flawonoidom

Borówki chronią wzrok i wpływają na nasz wygląd
Borówki chronią wzrok i wpływają na nasz wygląd © 123rf

Borówki powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Dlaczego? Wszystko za sprawą flawonoidów, które mają w składzie. To związki wykazujące silne działanie przeciwutleniające. Usuwają z organizmu toksyny i działają przeciwzapalnie.

Jedzone regularnie, są doskonałe w profilaktyce chorób nowotworowych. Dzięki hamowaniu namnażania się szkodliwych wolnych rodników, opóźniają też proces starzenia się.

- Borówka powinna znaleźć się w każdej diecie. Jest bombą witamin, składników mineralnych i najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy. Idealna w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, antynowotworowej, dla osób z nadciśnieniem, z cukrzycą i odchudzających się. Borówki mogą pomóc w redukcji masy ciała i przyczynić się do zmniejszenia nadwagi i otyłości – mówi Anna Radowicka, dietetyk i technolog żywienia, ekspert w ocenie jakości żywności.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka