Trwa ładowanie...

Borówki na dobrą pamięć i lepszy wzrok

Borówki na dobrą pamięć i lepszy wzrok
Borówki na dobrą pamięć i lepszy wzrok (123RF)

Borówki amerykańskie są nie tylko bardzo smaczne, ale także posiadają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Te niewielkie ciemnogranatowe owoce są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów.

Znajdziemy w nich witaminy A, B, C, E oraz PP, a także cynk, potas, selen, miedź, magnez i żelazo. Ponadto borówki obfitują w antyoksydanty, dlatego są nazywane „eliksirem młodości”.

1. Co wiemy o borówkach?

Nie wszyscy są świadomi korzyści, jakie wynikają z jedzenia tych owoców. Wiemy, że pomagają chronić przed nowotworami i chorobami serca, jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że opóźniają procesy starzenia, korzystnie wpływają na pamięć i poprawią wzrok.

Tak przynajmniej wynika z ankiety, przeprowadzonej przez pochodzącą z Indii Shuyang Qu, doktorantkę Uniwersytetu Floryda.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Badaczka zapytała ponad 2000 osób w 31 stanach Ameryki o to, co wiedzą o zdrowotnych korzyściach borówek. Większość z nich wskazała, że owoce zapobiegają występowaniu różnych rodzajów raka i chronią serce, natomiast nie byli świadomi innych prozdrowotnych właściwości.

Dlaczego? - Być może wynika to z faktu, że nowotwory i choroby serca to jedne z najczęstszych przyczyn zgonów wśród Amerykanów, dlatego ludzie szukają sposobów, by im zapobiegać - tłumaczy Shuyang Qu.

2. Dlaczego warto je jeść?

Jedzenie borówek przyspiesza regenerację neuronów, zmniejszającą się wraz z wiekiem, a nawet przyczynia się do tworzenia się nowych komórek nerwowych. W wyniku tego poprawiają się pamięć i koncentracja. Substancje zawarte w tych owocach wykazują również regeneracyjne działanie na wzrok. Dlatego zaleca się je kierowcom i osobom pracującym przy komputerze.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze