Niszczą wolne rodniki. Wystarczy jeść garść dziennie

Jeżyny to świetne źródło antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki. Jedząc garść tych owoców dziennie, wspomagamy cały organizm - od układu pokarmowego po krwionośny. Jednak warto docenić również liście tej rośliny, które od lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Jak w pełni wykorzystać ich potencjał?

Jedzenie jeżyn niszczy wolne rodnikiJedzenie jeżyn niszczy wolne rodniki
Źródło zdjęć: © Getty Images

Smaczny sposób na jeżynę

Jeżyna, która w niektórych częściach Polski nazywana jest ożyną lub ostrężyną, jest małym owocem, który kształtem przypomina malinę. Kolor zwartych ze sobą kulek, tworzących owoc może być ciemnogranatowy, fioletowy lub czarny. Wszystko zależy od odmiany.

Owoce te od pokoleń znane są ze swojego prozdrowotnego działania. Jak medycyna ludowa wykorzystywała jeżynę?:

  • z owoców robiono sok, który pomaga w leczeniu przeziębień i infekcji, a także wzmacnia organizm,

  • napar z liści jeżyny przeciwdziała biegunce, a ponadto działa przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Wykorzystywano go w czasie przeziębień i problemów z górnymi drogami oddechowymi.

  • wywar z liści pomaga zbijać gorączkę i wspiera organizm w czasie grypy.

Soki, które mają właściwości antynowotworowe

Jeżyny wspierają walkę organizmu z infekcjami
Jeżyny wspierają walkę organizmu z infekcjami © Getty Images

Co kryją w sobie jeżyny?

Owoce jeżyny kryją w sobie ogromne bogactwo dla naszego organizmu. Już 100 g owoców dostarcza:

  • 43 kcal energii,

  • 9,61 g węglowodanów,

  • 4,88 g cukrów,

  • 5,3 g błonnika pokarmowego,

  • 0,49 g tłuszczów,

  • 1,39 g białka.

Jeżyna to bomba witaminowa. W jej owocach znajduje się:

  • witamina C - 21 mg

  • tiamina (B1) - 0,020 mg

  • ryboflawina (B2) - 0,026 mg

  • niacyna (B3) - 0,646 mg

  • witamina B6 - 0,030 mg

  • kwas foliowy - 25 μg

  • witamica A - 214 jm

  • witamina E - 1,17 mg

  • witamina K - 19,8 μg

Ponadto ma w sobie dużą zawartość składników odżywczych. Jest źródłem wielu minerałów takich jak:

  • wapń - 29 mg,

  • żelazo - 0,62 mg,

  • magnez - 20 mg,

  • fosfor - 22 mg,

  • potas - 162 mg,

  • sód - 1 mg,

  • cynk - 0,53 mg.

Jedzenie jeżyn minimalizuje ryzyko nowotworu

Profilaktyka nowotworów to nie tylko zdrowy tryb życia i regularne badania. Jednym z ważniejszych czynników jest dieta. Jeżyny bogate są w wykazujące się silnym działaniem przeciwutleniacze:

  • kwasy fenolowe,

  • antocyjany,

  • kwas elagowy.

Niszczą one wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania komórek nowotworowych. Przez wysoką zawartość antyoksydantów, jeżyny umieszczono na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity).

Jest to lista produktów, które mają zdolność pochłaniania wolnych rodników, czyli reaktywnych form tlenu. Dr Roland Priori z The US Departament od Agriculture Research Service podkreśla, że: “zwiększenie spożycia owoców i warzyw, w szczególności tych o wysokim ORAC, podnosi poziom antyoksydantów w krwiobiegu nawet o 15-20 proc.”.

Dlaczego warto sięgać po jeżyny?

Warto wspomnieć, że jeżyny mają niski indeks glikemiczny (IG=25). Jest to ważna wiadomość zwłaszcza dla osób, które chorują na cukrzycę. Jedzenie owoców jeżyny nie powoduje gwałtownych wzrostów poziomu cukru we krwi.

Mogą je bez wyrzutów jeść osoby na diecie, ponieważ 100 g jeżyn to jedynie 43 kcal. Mimo to, po ich zjedzeniu, za sprawą zawartych w owocach pektyn, czujemy sytość.

Wysoka zawartość minerałów i witamin pomaga dostarczyć do organizmu odpowiedni poziom dziennego zapotrzebowania na te składniki. Szklanka jeżyn pokrywa 60 proc. zapotrzebowania na wit. C.

Jeżyny na kobiece problemy

Jedząc owoce jeżyn, dostarczamy do organizmu fitoestrogeny. Są to roślinne estrogeny, które w ciele człowieka wspomagają pracę żeńskich hormonów. Oznacza to, że jedzenie jeżyn może pomóc w czasie menopauzy, zwłaszcza uporać się z uderzeniami gorąca.

Małgorzata Banach, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka