Trwa ładowanie...

Brudna dwunastka 2024. W tych owocach i warzywach gnieździ się najwięcej pestycydów

Avatar placeholder
26.03.2024 12:53
Badania wykazały, że aż 75 proc. wszystkich świeżych produktów zawiera pozostałości potencjalnie szkodliwych pestycydów
Badania wykazały, że aż 75 proc. wszystkich świeżych produktów zawiera pozostałości potencjalnie szkodliwych pestycydów (Getty Images)

Amerykańska organizacja Environmental Working Group każdego roku publikuje ranking warzyw i owoców, które zawierają największe ilości szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Jak prezentuje się lista na 2024 rok?

spis treści

1. Brudna dwunastka 2024

Celem rankingu "Dirty Dozen" jest wskazanie dwunastu warzyw i owoców, które zawierają najwięcej pozostałości pestycydów. Produkty badano pod kątem czterech najpopularniejszych środków ochrony roślin: fludioksonilu, piraklostrobiny, boskalidu i pirymetanilu.

Dwa z nich, fludioksonil i pirymetanil wykazały najwyższe średnie stężenia spośród wszystkich pestycydów znalezionych w owocach i warzywach. To środki grzybobójcze, które mogą powodować zaburzenia układu hormonalnego.

Zobacz film: "Sposoby mycia owoców i warzyw"

Pozostałe pestycydy wykazują podobne szkody dla zdrowia i mogą szkodzić męskiemu układowi rozrodczemu. Wielu skutków wciąż jednak nie zbadano.

Badania przeprowadzone przez agencję Environmental Working Group wykazały, że aż 75 proc. wszystkich świeżych produktów zawiera pozostałości potencjalnie szkodliwych pestycydów. W przypadku "Dirty Dozen" 95 proc. z nich zawiera środki grzybobójcze.

Choć ranking produktów może zniechęcić do regularnego spożywania warzyw i owoców, organizacja Environmental Working Group zauważa, że obecność pestycydów w świeżych produktach jest po prostu nieunikniona.

Na liście Dirty Dozen 2024 znalazły się:

  • truskawki,
  • szpinak,
  • jarmuż, kapusta włoska i sarepska,
  • winogrona,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • papryka czerwona i ostra,
  • wiśnie,
  • jagody,
  • fasolka szparagowa.

2. Czy jest się czego bać?

Korzyści zdrowotne wynikające z diety pełnej warzyw i owoców znacznie przewyższają ryzyko narażenia na pestycydy. Warto jednak mieć na uwadze obecność środków ochrony roślin i dokładnie myć świeże produkty.

Płukanie owoców i warzyw pod bieżącą wodą zwykle nie usuwa większości zanieczyszczeń znajdujących się na ich powierzchni. Eksperci radzą namaczanie świeżych produktów, to najprostszy i najskuteczniejszy sposób.

Warto też sięgnąć po szczoteczkę, by dokładnie wyszorować powierzchnię warzyw i owoców. Sprawdzi się też roztwór z sody oczyszczonej - jest to nie tylko bezpieczna metoda, ale pozwala na pozbycie się 66,7 proc. do 98,9 proc. pestycydów, jak pokazują badania.

Wystarczy wymieszać jedną łyżeczkę sody oczyszczonej z dwoma szklankami zimnej wody. Owoce lub warzywa moczymy w roztworze przez minutę, a następnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Banalnie proste, ale bardzo skuteczne.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze