Trwa ładowanie...

Bruschetta - kalorie i wartości odżywcze, przepis i sposoby podania

 Kinga Olchowy
18.10.2021 13:41
Bruschetta to popularny rodzaj włoskich kanapeczek w typie grzanek
Bruschetta to popularny rodzaj włoskich kanapeczek w typie grzanek (AdobeStock)

Bruschetta to popularny rodzaj włoskich kanapeczek w typie grzanek. Można je podawać z różnymi dodatkami, najczęściej są to pomidory i oliwa, a także czosnek i świeża bazylia. Przygotowanie zabiera mało czasu, dlatego Włosi traktują bruschettę jako doskonałą przekąskę albo przystawkę przed kolacją. Jak zrobić te małe grzanki w domu?

spis treści

1. Co to jest bruschetta?

Bruschetta to przekąska w formie niewielkich grzanek z dodatkami, pochodząca z Włoch. Największą popularnością cieszy się bruschetta al pomodoro, czyli kanapka z pomidorami, oliwą, czosnkiem oraz świeżą bazylią, jednak można wykorzystać dowolne dodatki.

Tradycyjnie bruschettę robi się z lokalnego chleba, jednak można ją przygotować także ze zwykłego chleba wiejskiego, bułki typu ciabatta albo chleba tostowego.

Zobacz film: "Chrupiąca bruschetta z pieczarkami. Ekspresowa przekąska"

2. Ile kalorii ma bruschetta?

Sama bruschetta w 100 gramach ma około 173 kalorie, w tym:

  • 28 g węglowodanów
  • 4 g białka
  • 4 g tłuszczu

Zawiera także sporo błonnika i witamin – wszystko zależy od tego, jakich dodatków użyjemy. Standardowa kromka na bruschettę waży ok. 60 g.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Dodatki do bruschetty

Bruschetta, czyli niewielkie zapiekane kromki chleba, można podawać z wieloma różnymi dodatkami. Włosi ukochali pomidory i bazylię, ale przekąska ta może być serwowana na kilka sposobów.

Bardzo dobrze jako dodatki do bruschetty sprawdzają się:

  • oliwa i czosnek
  • lekka wędlina i parmezan
  • ser kozi i prosciutto
  • mozarella, pomidorki koktajlowe i oliwki (tzw. bruschetta caprese)

4. Jak przygotować bruschettę w domu?

Bruschetta jest łatwa do przygotowania. Chleb lub bułkę należy pokroić pod kątem, aby uzyskać podłużne kromeczki. Następnie delikatnie podpiec każdy kawałek w piekarniku lub tosterze, a następnie polać oliwą i ułożyć dodatki.

Warto dodatkowo natrzeć upieczony chlebek czosnkiem i dopiero na nim układać warzywa, mięso lub nabiał.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze