2 z 5Pączki dla diabetyków
Niestety tłusty czwartek to nie najlepsze święto dla cukrzyków. Słodka marmolada i lukier to produkty zakazane na diabetycznej diecie. Alternatywą mogą być jednak pączki pieczone, które zamiast słodkiego dżemu w środku mają domowe powidła śliwkowe, a zamiast lukru – ksylitol.
Do ich przygotowania potrzebne są:
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki,
- 1 opakowanie drożdży w proszku,
- odrobina soli,
- 1 jajko,
- pół szklanki mleka,
- powidła śliwkowe – najlepiej własnej roboty,
- ksylitol.
Należy wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie wbić do nich jajko i wlać mleko. Potem wyrabiać, aż do uzyskania masy, która będzie odklejać się od ręki. Następnie należy przykryć misę z ciastem lnianą ściereczką i odczekać godzinę. Z ciasta, które powiększy już objętość, uformować zgrabne pączki. Wstawić je do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu, za pomocą szprycy cukierniczej, należy nadziać je powidłami. Warto posypać ostudzone wypieki ksylitolem, aby je trochę osłodzić.