Trwa ładowanie...

Cepeliny - charakterystyka, z czym podawać, wartość kaloryczna, przepis

Cepeliny, zwane również kartaczami są jedną z najpopularniejszych potraw kuchni litewskiej. Cechą charakterystyczną tego dania jest eliptyczny kształt. Do przygotowania kartaczy niezbędna jest masa ziemniaczana ora farsz z mielonej wieprzowiny, cielęciny lub twarogu wiejskiego. W niektórych regionach Polski cepeliny doprawia się nie tylko mięsem, ale również kapustą kiszoną oraz grzybami. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tej potrawy?

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

spis treści

1. Czym są cepeliny?

Cepeliny, przez niektórych nazywane także kartaczami, są popisowym daniem kuchni litewskiej, a także potrawą regionalną, popularną na północno-wschodnich terenach naszego kraju. Do przyrządzenia tego dania nie potrzebujemy piekarnika. Wystarczy jedynie garnek i wrząca woda.

Ziemniaczane pyzy o kształcie elipsy, nadziewa się najczęściej mielonym mięsem wieprzowym lub wieprzowo-cielęcym.

Na różnych obszarach Litwy danie przygotowuje się w rozmaity sposób. Mieszkańcy Kłajpedy, miasta nad Zalewem Kurońskim preferują rybny farsz w cepelinach. Osoby zamieszkujące Żmudź upodobali sobie zaś kartacze z podlewką śmietanowo-grzybową.

2. Z czym podawać cepeliny?

Cepeliny smakują doskonale w połączeniu ze skwarkami, smażoną cebulką, boczkiem, gęstą, kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym, sosem borowikowym lub sosem kurkowym.

Ciekawy dodatek do kartaczy stanowią również podsmażone buraczki z czosnkiem, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, kapusta kiszona. Potrawę można podawać z surówką z czerwonej kapusty, surówką z białej kapusty, surówką z marchewki i jabłka, surówką z pora i majonezu.

3. Wartość kaloryczna

W 100 gramach kartaczy znajdziemy 152 kcal. Taka porcja dostarcza naszemu organizmowi: 4,8 g tłuszczu, 28,2 g węglowodanów, 4,1 g białka.

4. Przepis na cepeliny

Składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy:

  • pięć ugotowanych ziemniaków,
  • piętnaście surowych ziemniaków,
  • dwie duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • trzy ząbki czosnku
  • pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-cielęcego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mielona papryka słodka
  • dwie duże cebule

Sposób przygotowania:

Obierz wszystkie ziemniaki, a następnie dokładnie je umyj. Pięć sztuk ugotuj w osolonej wodzie, a pozostałe zetrzyj przy użyciu drobnych oczek tarki. Ugotowane wcześniej warzywa rozgnieć za pomocą tłuczka lub praski. Po ostudzeniu, dodaj do nich surowe, utarte ziemniaki, odsączone z nadmiaru wody oraz mąkę ziemniaczaną.

W osobnej misce dopraw mięso mielone majerankiem, solą, pieprzem, papryką słodką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Z uzyskanej, jednolitej, gładkiej masy ziemniaczanej postaraj się uformować kulki o wielkości dużej pomarańczy. Każdą kulkę spłaszcz przy użyciu dłoni, włóż do środka łyżkę mięsnego farszu. Placek zamknij i uformuj w dłoniach na kształt wydłużonego jajka. Przygotowane cepeliny gotuj we wrzątku przez około kwadrans. Nie wrzucaj do naczynia zbyt dużej ilości klusek, w przeciwnym razie gotowe kartacze nie będą mogły swobodnie wypłynąć na powierzchnię.

Pokrój cebule w drobną kosteczkę, a następnie wrzuć posiekane warzywa na rozgrzaną olejem patelnię. Smaż do momentu, w którym cebulka będzie zarumieniona. Podawaj z gotowymi cepelinami.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.