Trwa ładowanie...

Cepeliny - charakterystyka, z czym podawać, wartość kaloryczna, przepis

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
26.10.2021 08:52
Cepeliny
Cepeliny (Adobe Stock)

Cepeliny, zwane również kartaczami są jedną z najpopularniejszych potraw kuchni litewskiej. Cechą charakterystyczną tego dania jest eliptyczny kształt. Do przygotowania kartaczy niezbędna jest masa ziemniaczana ora farsz z mielonej wieprzowiny, cielęciny lub twarogu wiejskiego. W niektórych regionach Polski cepeliny doprawia się nie tylko mięsem, ale również kapustą kiszoną oraz grzybami. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tej potrawy?

spis treści

1. Czym są cepeliny?

Cepeliny, przez niektórych nazywane także kartaczami, są popisowym daniem kuchni litewskiej, a także potrawą regionalną, popularną na północno-wschodnich terenach naszego kraju. Do przyrządzenia tego dania nie potrzebujemy piekarnika. Wystarczy jedynie garnek i wrząca woda.

Ziemniaczane pyzy o kształcie elipsy, nadziewa się najczęściej mielonym mięsem wieprzowym lub wieprzowo-cielęcym.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Na różnych obszarach Litwy danie przygotowuje się w rozmaity sposób. Mieszkańcy Kłajpedy, miasta nad Zalewem Kurońskim preferują rybny farsz w cepelinach. Osoby zamieszkujące Żmudź upodobali sobie zaś kartacze z podlewką śmietanowo-grzybową.

2. Z czym podawać cepeliny?

Cepeliny smakują doskonale w połączeniu ze skwarkami, smażoną cebulką, boczkiem, gęstą, kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym, sosem borowikowym lub sosem kurkowym.

Ciekawy dodatek do kartaczy stanowią również podsmażone buraczki z czosnkiem, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, kapusta kiszona. Potrawę można podawać z surówką z czerwonej kapusty, surówką z białej kapusty, surówką z marchewki i jabłka, surówką z pora i majonezu.

3. Wartość kaloryczna

W 100 gramach kartaczy znajdziemy 152 kcal. Taka porcja dostarcza naszemu organizmowi: 4,8 g tłuszczu, 28,2 g węglowodanów, 4,1 g białka.

4. Przepis na cepeliny

Składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy:

  • pięć ugotowanych ziemniaków,
  • piętnaście surowych ziemniaków,
  • dwie duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • trzy ząbki czosnku
  • pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-cielęcego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mielona papryka słodka
  • dwie duże cebule

Sposób przygotowania:

Obierz wszystkie ziemniaki, a następnie dokładnie je umyj. Pięć sztuk ugotuj w osolonej wodzie, a pozostałe zetrzyj przy użyciu drobnych oczek tarki. Ugotowane wcześniej warzywa rozgnieć za pomocą tłuczka lub praski. Po ostudzeniu, dodaj do nich surowe, utarte ziemniaki, odsączone z nadmiaru wody oraz mąkę ziemniaczaną.

W osobnej misce dopraw mięso mielone majerankiem, solą, pieprzem, papryką słodką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Z uzyskanej, jednolitej, gładkiej masy ziemniaczanej postaraj się uformować kulki o wielkości dużej pomarańczy. Każdą kulkę spłaszcz przy użyciu dłoni, włóż do środka łyżkę mięsnego farszu. Placek zamknij i uformuj w dłoniach na kształt wydłużonego jajka. Przygotowane cepeliny gotuj we wrzątku przez około kwadrans. Nie wrzucaj do naczynia zbyt dużej ilości klusek, w przeciwnym razie gotowe kartacze nie będą mogły swobodnie wypłynąć na powierzchnię.

Pokrój cebule w drobną kosteczkę, a następnie wrzuć posiekane warzywa na rozgrzaną olejem patelnię. Smaż do momentu, w którym cebulka będzie zarumieniona. Podawaj z gotowymi cepelinami.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze