Chia fresca - naturalny izotonik
Napój polubią szczególnie ci, którzy zaczynają dzień od wody z cytryną i trochę się im już znudziła. Orzeźwia, dodaje energii, zapobiega odwodnieniu. Mowa o chia fresca, czyli wodzie z nasionami chia. Idealna na późnoletnie popołudnia.
1. Źródło witamin i minerałów
Nasiona chia, czyli ziarenka szałwii hiszpańskiej są doskonałym źródłem wielu substancji odżywczych. Już mała porcja daje potężny zastrzyk błonnika, dostarcza białka, magnezu, wapnia i wielu innych składników.
Nasiona chia to źródło takich witamin, jak wit. B3, B1, B2, C, A. Zawierają także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które wspomagają pracę mózgu i serca. Wszystko razem odżywia organizm, dodaje energii i nawadnia.
2. Chia fresca
To po prostu woda z nasionami chia. Niech was jednak nie zwiedzie wygląd tego napoju. Bo choć niepozorny – to potężny.
Chia fresca działa jak naturalny izotonik. Doskonała jest po treningu (dla dorosłych) oraz podczas pobytu na podwórku (dla dzieci). Jak ją zrobić?
3. Przepis na chia fresca
Przygotuj:
- 300 ml wody lub wody kokosowej,
- sok z limonki lub cytryny,
- 2 łyżki nasion chia,
- miód, stewię, syrop klonowy (po jednej łyżeczce na 300 ml wody),
- świeża mięta.
Wykonanie:
Do wody wsyp nasiona chia, dobrze wymieszaj. Dodaj sok z wyciśniętej limonki i słodzik. Ponownie wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie nasiona spęcznieją i z wody zrobi się delikatny żel. To znak, że napój jest gotowy. Smacznego!