Przepis na chleb - chleb orkiszowy, zalety i właściwości zdrowotne, na zakwasie, na drożdżach
Przepis na chleb powinien znaleźć się w każdym domu. Szczególnie jeżeli chodzi o chleb orkiszowy, który trudno przecenić, a jego zalety można by wymieniać długo. Chleb orkiszowy spożywać powinny go osoby cierpiące na różne dolegliwości, m.in. te związane z sercem. Ale nie tylko – przepis na chleb orkiszowy powinien u wszystkich zagościć na stałe w jadłospisie.
Przepisów na chleb jest wiele, ale orkisz ma wiele zalet zdrowotnych. Moda na orkisz powraca, warto więc znać przepis na chleb orkiszowy.
1. Charakterystyka chleba orkiszowego
Orkisz to dawny gatunek zboża, który nazywany był „leczniczym praziarnem”. Orkisz znany był od starożytności. „Sławę” zyskał w XII wieku dzięki przeoryszy klasztoru Benedyktynów, Hildegardy z Bingen. Rozpropagowała ona orkisz jako ziarno, które ma cenne właściwości prozdrowotne – cenniejsze niż inne zboża.
Dziś chleb orkiszowy wyparł ten z pszenicy, jednak warto powrócić do dawnego zwyczaju żywieniowego, gdyż różnice między tymi dwoma gatunkami są ogromne. I przemawiają za chlebem orkiszowym. Przepis na chleb orkiszowy powinien znaleźć się w każdym domu.
Jakie są podstawowe różnice? Przede wszystkim pszenica traci łupinę, przez co jest zanieczyszczona pestycydami, orkisz natomiast jest zbierany razem z łupiną, nie tylko chroniącą ziarna przed chemikaliami, ale też zachowując jego wartość odżywczą.
Dziś słodkawo-orzechowy orkisz uprawiany jest głównie w gospodarstwach ekologicznych, a popularność chleba orkiszowego sukcesywnie wzrasta.
2. Bogate źródło składników odżywczych.
Chleb orkiszowy to nieprzecenione źródło składników odżywczych. Orkisz to źródło białka (11,6 proc.), witamin (z grupy B, PP, A, D, E), składników mineralnych (żelazo, potas, wapń, cynk).
Niezwykle istotne i cenne jest występowanie w chlebie orkiszowym prozdrowotnych nienasyconych kwasów tłuszczowych(https://portal.abczdrowie.pl/niezbedne-nienasycone-kwasy-tluszczowe).
Jedząc chleb orkiszowy, szczególnie z samodzielnie przyrządzonego z przepisu na chleb, dostarczymy też do organizmu błonnika pokarmowego i kwasu krzemowego.
Jak te wszystkie składniki oddziałują na organizm? Przede wszystkim regularne spożywanie chleba orkiszowego pozytywnie wpłynie na układ krążenia, układ odpornościowy, poprawi oczyszczanie jelit, ułatwi koncentrację i ustabilizuje poziom cukru we krwi.
Ponadto białko roślinne zawarte w zbożu wspomoże budowanie masy mięśniowej. To nie wszystko. Dzięki zawartości krzemu poprawia się kondycję włosów, skóry i paznokci. Osoby chore na celiakię i chorobę Dühringa powinny całkowicie wyeliminować orkisz ze swojej diety z uwagi na zawartość glutenu.
3. Przepis na prawdziwy chleb na zakwasie.
Przepis na chleb może z początku wydawać się skomplikowany, ale kiedy już posmakujemy prawdziwego chleba na zakwasie, możemy nie chcieć próbować żadnego innego.
Sześć dni przed wypiekiem chleba w domu musisz przygotować zakwas orkiszowy. Do upieczenia tego chleba orkiszowego potrzebnych będzie 5 łyżek mąki żytniej i 5–6 łyżek przegotowanej wody. Te dwa składnik włóż do litrowego słoika, wymieszaj drewnianą łyżką do uzyskania gęstej masy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na jedną dobę.
Do powstającego zakwasu przez 5 następnych dni dodawaj po jednej łyżce mąki i jednej łyżce wody. Za każdym razem dokładnie mieszaj masę. Gdy zakwas będzie już gotowy, musisz przygotować zaczyn – do miski wlej 60 ml wody, dodaj dwie łyżki zakwasu i cztery łyżki maki żytniej.
Zobacz także:
Kolejnym krokiem w przepisie na chleb jest wymieszanie całej konsystencji i odstawienie na na osiem godzin. Teraz zostało ci już do wyrobienia jedynie ciasto na chleb orkiszowy. Będziesz potrzebować: zaczyn, 300 gramów mąki orkiszowej, szklankę wody, garść płatków owsianych i szczyptę soli
Mąkę, wodę i sól dodawaj niewielkimi porcjami do zaczynu. Ugniataj ciasto na chleb orkiszowy aż do uzyskania jednolitej masy. Przelej ją do formy. Możesz posypać płatkami owsianymi. Formę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Wstaw je później na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Następnie przez 50-60 minut piecz chleb orkiszowy w temperaturze 180 stopni.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
4. Chleb orkiszowy na drożdżach
Przepis na chleb orkiszowy ma dwie postacie. Możemy skorzystać z powyższego przepisu na chleb na zakwasie lub sięgnąc po kolejny, przepis na chleb orkiszowy na drożdżach.
Do tego przepisu na chleb potrzebne będą takie składniki jak: 3 szklanki mąki orkiszowej, 1 i ½ szklanki ciepłej wody, ½ saszetki suchych drożdży, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka miodu.
Najpierw rozpuść drożdże w 2 łyżkach letniej wody. Kolejny krok do upieczenia tego chleba orkiszowego to wymieszanie tak rozpuszczonych drożdży z mąką i solą. Do środka dodaj oliwę, resztę wody i miód. Ugniataj ciasto, aż stanie się jednolite, kleiste i wilgotne.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem, przelej do niej ciasto, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Piecz chleb orkiszowy w temperaturze 200 stopni przez 40–50 minut.