Chleb wieloziarnisty i pełnoziarnisty to nie to samo. Zobacz, jakie mają właściwości
Nazwy ''pełnoziarnisty'' i ''wieloziarnisty'' nie oznaczają tego samego rodzaju chleba. Mimo że na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, różnią się między sobą rodzajem użytej mąki i zawartością nasion.
Jak odróżnić te rodzaje chleba? Czy chleb wieloziarnisty może być jednocześnie pełnoziarnisty? Pytamy Mariusza Zielińskiego, głównego technologa piekarni Oskroba.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Choroba, którą ma Młynarska, powoli niszczy jelita i osłabia organizm
Różnice w składzie
Zanim kupisz chleb, przeczytaj skład. Między chlebem wieloziarnistym a pełnoziarnistym występuje jedna znacząca różnica.
- Chleb wieloziarnisty to każdy chleb pszenny, mieszany lub żytni, do którego dodano różne rodzaje nasion lub ziaren. Najczęściej jest to słonecznik, siemię lniane, dynia i soja. Chleb pełnoziarnisty wypiekany jest z mąki z pełnego przemiału - tłumaczy Zieliński.
Do wypieku chleba pełnoziarnistego można użyć pełnoziarnistej mąki pszennej, żytniej lub innej.
Chleby te różnią się nie tylko rodzajem użytej mąki, ale też właściwościami zdrowotnymi.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Powoli wyniszcza mózg. Toksyczny konserwant stosowany na potęgę
Który jest zdrowszy?
Pieczywo pełnoziarniste jest bogate w błonnik, substancje bioaktywne, witaminy i minerały. Najwięcej dobrych składników znajduje się w zewnętrznej warstwie ziarna.
Produkty pełnoziarniste wpływają pozytywnie na działanie układu pokarmowego, są też pomocne w profilaktyce chorób serca i cukrzycy.
- Chleby wieloziarniste uzupełniają naszą dietę w składniki pochodzące z nasion: witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe - dodaje Zieliński.
Istnieje kilka przeciwwskazań do spożywania zbyt dużej ilości pieczywa pełnoziarnistego. Nie jest polecane dla osób z nadkwasowością i wrażliwym żołądkiem. W ich przypadku lepszym wyborem będzie lżejszy chleb wieloziarnisty, bogaty w składniki odżywcze pochodzące z nasion i ziaren.
Pieczywo wieloziarniste zawiera zwykle mąkę pszenną, powstałą z nasion oczyszczonych, która zawiera mniej składników odżywczych.
Jak odróżnić w sklepie pieczywo wieloziarniste od pełnoziarnistego?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zrezygnuj już dzisiaj. Zmniejszysz ryzyko rozwoju demencji w przyszłości
Rozpoznasz je po wyglądzie
Produkty pełnoziarniste i wieloziarniste są często mylone. Jak rozpoznać dobry chleb pełnoziarnisty?
- W Polsce zwykle wypieka się go z przewagą pełnoziarnistej mąki żytniej. Bochenek jest ciężki, o małej objętości. Ma lekko gliniasty miękisz. Naturalnie może mieć kolor szary do brązowego, w zależności od ilości użytych otrąb. Chleby pszenne pełnoziarniste, czyli z mąki graham mają zupełnie inną charakterystykę. Są to produkty lżejsze i o większej objętości - wyjaśnia technolog.
Chleby wieloziarniste są przeważnie lżejsze, najczęściej powstają z mąki pszennej i żytniej.
- Wieloziarnistość oznacza dodatek ziaren, ale nie koniecznie mąki pełnoziarnistej – dodaje.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Graham, razowe czy wieloziarniste?
Dobry chleb pełnoziarnisty na pierwszym miejscu w składzie powinien mieć pełnoziarnistą mąkę lub ziarna.
Chleb wypiekany z pełnoziarnistej mąki żytniej często jest określany jako chleb razowy. Chleb z pełnoziarnistej mąki pszennej popularnie nazywany jest grahamem.
- Co ciekawe, występują również produkty, które łączą w sobie cechy chleba pełnoziarnistego i wieloziarnistego. Dzieje się tak w momencie, gdy do pełnoziarnistego pieczywa dodamy ziarna lub nasiona w całości - dodaje Zieliński.
Wybór najlepszego pieczywa to kwestia indywidualna.