Chleb wieloziarnisty i pełnoziarnisty to nie to samo. Zobacz, jakie mają właściwości

Nazwy ''pełnoziarnisty'' i ''wieloziarnisty'' nie oznaczają tego samego rodzaju chleba. Mimo że na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, różnią się między sobą rodzajem użytej mąki i zawartością nasion.

Jak odróżnić te rodzaje chleba? Czy chleb wieloziarnisty może być jednocześnie pełnoziarnisty? Pytamy Mariusza Zielińskiego, głównego technologa piekarni Oskroba.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Choroba, którą ma Młynarska, powoli niszczy jelita i osłabia organizm

Chleb pełniziarnisty [123rf.com]Chleb pełniziarnisty [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Jak odróżnić chleb wieloziarnisty od pełnoziarnistego? [123rf.com]

/ 4Różnice w składzie

Zanim kupisz chleb, przeczytaj skład. Między chlebem wieloziarnistym a pełnoziarnistym występuje jedna znacząca różnica.

- Chleb wieloziarnisty to każdy chleb pszenny, mieszany lub żytni, do którego dodano różne rodzaje nasion lub ziaren. Najczęściej jest to słonecznik, siemię lniane, dynia i soja. Chleb pełnoziarnisty wypiekany jest z mąki z pełnego przemiału - tłumaczy Zieliński.

Do wypieku chleba pełnoziarnistego można użyć pełnoziarnistej mąki pszennej, żytniej lub innej.

Chleby te różnią się nie tylko rodzajem użytej mąki, ale też właściwościami zdrowotnymi.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Powoli wyniszcza mózg. Toksyczny konserwant stosowany na potęgę

/ 4Który jest zdrowszy?

Pieczywo pełnoziarniste jest bogate w błonnik, substancje bioaktywne, witaminy i minerały. Najwięcej dobrych składników znajduje się w zewnętrznej warstwie ziarna.

Produkty pełnoziarniste wpływają pozytywnie na działanie układu pokarmowego, są też pomocne w profilaktyce chorób serca i cukrzycy.

- Chleby wieloziarniste uzupełniają naszą dietę w składniki pochodzące z nasion: witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe - dodaje Zieliński.

Istnieje kilka przeciwwskazań do spożywania zbyt dużej ilości pieczywa pełnoziarnistego. Nie jest polecane dla osób z nadkwasowością i wrażliwym żołądkiem. W ich przypadku lepszym wyborem będzie lżejszy chleb wieloziarnisty, bogaty w składniki odżywcze pochodzące z nasion i ziaren.

Pieczywo wieloziarniste zawiera zwykle mąkę pszenną, powstałą z nasion oczyszczonych, która zawiera mniej składników odżywczych.

Jak odróżnić w sklepie pieczywo wieloziarniste od pełnoziarnistego?

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Zrezygnuj już dzisiaj. Zmniejszysz ryzyko rozwoju demencji w przyszłości

/ 4Rozpoznasz je po wyglądzie

Produkty pełnoziarniste i wieloziarniste są często mylone. Jak rozpoznać dobry chleb pełnoziarnisty?

- W Polsce zwykle wypieka się go z przewagą pełnoziarnistej mąki żytniej. Bochenek jest ciężki, o małej objętości. Ma lekko gliniasty miękisz. Naturalnie może mieć kolor szary do brązowego, w zależności od ilości użytych otrąb. Chleby pszenne pełnoziarniste, czyli z mąki graham mają zupełnie inną charakterystykę. Są to produkty lżejsze i o większej objętości - wyjaśnia technolog.

Chleby wieloziarniste są przeważnie lżejsze, najczęściej powstają z mąki pszennej i żytniej.

- Wieloziarnistość oznacza dodatek ziaren, ale nie koniecznie mąki pełnoziarnistej – dodaje.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Graham, razowe czy wieloziarniste?

Dobry chleb pełnoziarnisty na pierwszym miejscu w składzie powinien mieć pełnoziarnistą mąkę lub ziarna.

Chleb wypiekany z pełnoziarnistej mąki żytniej często jest określany jako chleb razowy. Chleb z pełnoziarnistej mąki pszennej popularnie nazywany jest grahamem.

- Co ciekawe, występują również produkty, które łączą w sobie cechy chleba pełnoziarnistego i wieloziarnistego. Dzieje się tak w momencie, gdy do pełnoziarnistego pieczywa dodamy ziarna lub nasiona w całości - dodaje Zieliński.

Wybór najlepszego pieczywa to kwestia indywidualna.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka