Chlebek chmurka - jest zdrowy i nie zawiera węglowodanów
Cloud bread czyli chleb puszysty jak chmurka lub po prosty chleb chmurka to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Internauci zwariowali na jego punkcie. Jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, bo zawiera cenne dla organizmu witaminy i składniki mineralne. W dodatku ma znacznie mniej kalorii niż tradycyjne pieczywo, a przy tym nie zawiera ani węglowodanów ani glutenu.
Prosty chleb dla fanów zdrowego odżywiania
Żeby przygotować ten niezwykły chlebek wystarczą cztery składniki: jaja, delikatny kremowy serek, proszek do pieczenia i odrobina cukru trzcinowego lub łyżka miodu. W oryginalnym przepisie substancją, która nadaje mu słodki smak jest słodzik, ale fani zdrowego odżywiania sprytnie zamienili go na zdrowszą wersję i postanowili zastąpić go miodem. Najzdrowsza wersja zakłada dodatek miodu manuka. Jeżeli nie chcesz - nie musisz dodawać miodu - wówczas wybierz wersję na ostro i postaw na papryczkę chilli, bazylię i oregano. Wówczas jeden chlebek będzie zawierał 31 kcal, 0 g węglowodanów, 3 g tłuszczu i 2 g białka.
Chlebek chmurka
„Cloud bread” czyli chlebek chmurka jest doskonałym źródłem białka, a jednocześnie w przeciwieństwie do tradycyjnego chleba mogą go spożywać zarówno osoby będące na diecie niskowęglowodanowej, bezglutenowej czy paleo. W ciągu ostatnich kilku tygodni ten niskowęglowodanowy chleb opanował media społecznościowe. Chwalą go nie tylko osoby dbające o zdrowy styl życia, ale także dietetycy.
Chleb polecany przez dietetyków
Chleb chmurka zawiera wiele składników odżywczych, które nie występują w tradycyjnym chlebie - chodzi m.in. o fosfor, cholinę czy selen. - Warto eksperymentować i dodawać do niego ulubione nasiona, przyprawy czy orzechy, a po przygotowaniu zjeść z łososiem, awokado lub egzotycznymi owocami – skomentowała najnowszy trend Deborah Malkoff-Cohen, dietetyk. - W ten sposób przemycimy porcję zdrowego błonnika do menu.
Przepis na ,,cloud bread"
3 jajka – oddziel białka od żółtek,
1 łyżka miodu,
3 łyżki tłustego kremowego serka
pół łyżki proszku do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Do żółtek dodaj serek (musi mieć temperaturę pokojową) i miód. Zamiast miodem, chlebek możesz przyprawić odrobiną różowej soli himalajskiej lub mieszanką ulubionych ziół. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
Do białek dodaj proszek do pieczenia i ubij składniki na sztywną pianę. Powoli dodawaj masę przygotowaną z żółtek, serka i miodu. Wymieszaj powoli. Rozłóż na papierze do pieczenia niewielkie bułeczki – wystarczą niewielkie, okrągłe kółka – powinny być dosyć płaskie. Piecz przez 15-20 minut aż zobaczysz, że są apetycznie zarumienione. Pozwól im wystygnąć przed zjedzeniem.