Trwa ładowanie...

Chroni przed nowotworami. Zapobiega zakrzepom i zamiata tętnice

Avatar placeholder
12.07.2023 21:17
Mikstura zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału i udaru
Mikstura zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału i udaru (Getty Images)

Czosnek, ze względu na swoje liczne walory zdrowotne, jest często nazywany najpotężniejszym naturalnym antybiotykiem. Aby w pełni wykorzystać te prozdrowotne właściwości czosnku, warto przygotować z niego leczniczą nalewkę. Jest to skuteczny domowy lek na przeziębienie oraz wiele innych dolegliwości.

spis treści

1. Właściwości nalewki z czosnku

Czosnek jest głównym składnikiem tego domowego eliksiru ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne. W czosnku znajdziemy m.in. witaminę C, prowitaminę A, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń, kobalt, chrom, nikiel, flawonoidy, saponiny i aminokwasy.

Po zgnieceniu lub rozdrobnieniu ząbka czosnku, uaktywnia się w nim allicyna, która ma silne właściwości antywirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dzięki zawartości tych cennych składników, lecznicza nalewka z czosnku reguluje ciśnienie tętnicze, usprawnia pracę układu immunologicznego i pomaga zwalczyć objawy grypy i przeziębienia.

Czosnek jest również znany ze swoich właściwości oczyszczających tętnice. Działa przeciwzakrzepowo, co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Nalewka z czosnku usprawnia również proces trawienny i zapobiega wzdęciom. Przeciwutleniacze obecne w tej prozdrowotnej miksturze opóźniają proces starzenia się naszego organizmu, a także chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Przepis na nalewkę z czosnku

2.1. Składniki, których będziesz potrzebować to:

  • 3 główki czosnku,

  • 480 ml spirytusu (2 szklanki).

2.2. Sposób przygotowania nalewki z czosnku:

Na początek, musisz obrać czosnek, następnie zetrzeć go na tarce lub przecisnąć przez praskę i umieścić w słoiku. Kolejnym krokiem jest wlewanie spirytusu do pojemnika, po czym zakręcamy słoik i odstawiamy go na 5 dni. Po tym czasie, należy odcedzić miksturę za pomocą sitka, przelewać do butelek i odstawiać na kolejne 10 dni. Po tym okresie, nalewka z czosnku będzie gotowa do spożycia.

Zaleca się picie jednego kieliszka nalewki dziennie przed posiłkiem. Można również dodać kilkanaście kropli domowej mikstury do 125 ml kefiru i pić trzy razy dziennie przez miesiąc. Po zakończeniu tej kuracji, warto zrobić dwutygodniową przerwę. Należy jednak pamiętać, że nalewki z czosnku nie powinny spożywać kobiety karmiące piersią i spodziewające się dziecka, a także pacjenci z chorą wątrobą i wrzodami żołądka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze