Chroni przed rakiem i miażdżycą. Polskie "czarne złoto"
Małe czarne owoce zebrane w grona pojawiają się w drugiej połowie sierpnia i można je zbierać aż do połowy września. Warto, ponieważ to bomba polifenoli i antyoksydantów, która wzmacnia naczynia krwionośne, a także zbija poziom cukru we krwi. Aronia to naturalne remedium na szereg schorzeń określanych dziś mianem cywilizacyjnych.
1. Chroni przed rakiem i miażdżycą
Aronia to źródło witamin A, C oraz E, a także z grupy B. Zawiera potas, żelazo i wapń, a także rzadkie pierwiastki jak mangan, selen, bor czy jod i molibden. Przede wszystkim jednak małe, cierpkie owoce są źródłem flawonoidów tj. rutyna i kwercetyna, antocyjany, leukocyjany i katechiny.
Mają one zdolność do zwalczania wolnych rodników, dlatego owoce i sok z aronii mogą stanowić element profilaktyki antynowotworowej, a także wsparcie dla organizmu podczas radio- czy chemioterapii. Ponadto włączenie do diety aronii czy przetworów z jej owoców może chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, w tym przed parkinsonem czy alzheimerem. Badania porównawcze dowodzą, że aronia ma silniejsze działanie antyoksydacyjne niż inne owoce, w tym czarny bez.
Zarówno witamina C, jak i rutyna oraz antocyjany, roślinne barwniki nadające aronii głęboki kolor, wykazują dobroczynne działanie na naczynia krwionośne. Wzmacniają je i uelastyczniają, jednocześnie wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Dzięki temu aronia może chronić przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, ale też opóźniać i wspomagać leczenie chorób oczu – jaskry oraz zaćmy.
Lepszy przepływ krwi i większa elastyczność naczyń, ale też zdolność aronii do obniżania poziomu cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi sprawia, że owoc stanowi świetny element profilaktyki miażdżycy, a co za tym idzie, pomaga ustrzec się przed zawałem serca czy udarem mózgu.
2. Jak korzystać z dobrodziejstw aronii?
Sok z aronii wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, a także pokarmowego, łagodząc wzdęcia czy mdłości, a także usprawniając perystaltykę jelit. Owoce hamują również wchłanianie glukozy z jelita cienkiego, a także mogą obniżać poziom cukru we krwi. Jedno z badań, w czasie którego podawano osobom z zespołem metabolicznym 300 mg ekstraktu z aronii dowiodło, że substancje zawarte w owocu mogą działać zbawiennie na poziom glukozy we krwi.
Niezwykłe właściwości prozdrowotne owoców może tylko przesłonić jej cierpki smak. By go złagodzić, wystarczy owoce zamrozić na 48 godzin.
Z aronii można przygotować dżem i konfiturę, a także galaretkę, sos i nalewki. W przypadku sięgania po sok z aronii należy pamiętać, by nie przekraczać dziennej dawki w ilości 50 ml.
Mimo szeregu korzyści zdrowotnych na sok powinny uważać osoby z niskim ciśnieniem krwi, przeciwwskazaniem są też choroby żołądka, stany zapalne, nadkwasota oraz wrzody, a także zakrzepowe zapalenie żył i żylaki.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl