Owoce sezonowe – po jakie i kiedy warto sięgać?

Owoce sezonowe to produkty, które dojrzały w czasie naturalnej wegetacji. Wówczas są najsmaczniejsze, najzdrowsze, najłatwiej dostępne i najtańsze. Jakie owoce jeść zimą i jesienią, a jakie wiosną i latem? Jak wygląda kalendarz sezonowości warzyw i owoców? Warto to wiedzieć, by w pełni korzystać z darów natury.

Owoce sezonowe to produkty, które dojrzały w czasie naturalnej wegetacjiOwoce sezonowe to produkty, które dojrzały w czasie naturalnej wegetacji
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Co to są owoce sezonowe?

Owoce sezonowe to te, które dojrzały w swoim rytmie wzrostu i dojrzewania, w czasie naturalnej wegetacji, bez ingerencji człowieka. Oznacza to, że nie wymagały długiego przechowywania oraz stosowania dodatku środków przedłużających trwałość. To zdecydowanie przekłada się na ich walory i jakość.

Dlaczego warto jeść sezonowe owoce i warzywa? Ponieważ są szczególnie zdrowe i zalecane przez dietetyków i lekarzy, a i osiągają wówczas pełnię smaku. Zawierają największą ilość witamin i mikroelementów. Przechowywanie ich, długi transport i przetwarzanie prowadzi do utraty owych cennych składników.

Jak wygląda kalendarz sezonowości owoców?

Zdecydowaną większość owoców można kupić w sklepach przez cały rok. Najlepiej jednak jeść dane produkty wtedy, gdy trwa na nie sezon. Wówczas są najzdrowsze, najsmaczniejsze, najtańsze i najłatwiej dostępne.

Nie tylko bób. Najlepsze produkty sezonowe na lato

Owoce sezonowe w zimie i wiosną

W styczniu, lutym i marcu warto sięgać po jabłka i gruszki, a także wprawdzie nie lokalne, ale równie smaczne i zdrowe, mandarynki, grejpfruty, klementynki i pomarańcze. W kwietniu – po jabłka, gruszki.

Jabłka zawierają wiele witamin i minerałów:

Owoce prosto z sadów trafiają na stoły w okresie od lipca do listopada.

Gruszki zawierają dużo:

Dodatkowo są bogate w kwasy owocowe: jabłkowy i cytrynowy. Posiadają też:

Najświeższe gruszki pojawiają się w lipcu i są dostępne do końca października.

W maju warto jeść szczególnie agrest i czereśnie, a także truskawki.

Owoce sezonowe jesienią i latem

Agrest jest bogaty w witaminy C i E, grupę witamin B i prowitaminę A. Jest także źródłem minerałów:

  • wapnia,
  • potasu,
  • fosforu,
  • sodu,
  • krzemu,
  • magnezu,
  • żelaza.

Czereśnie są zasobne w:

  • potas,
  • wapń,
  • fosfor
  • cynk,
  • witaminy A, C, E
  • witaminy z grupy B.

Charakteryzują się dużą ilością substancji antyoksydacyjnych.

Truskawki zawierają wapń, fosfor i magnez, a także witaminę C, A, B1, B2 oraz PP. Sezon na ten owoc jest bardzo krótki i trwa od maja do czerwca.

Owoce sezonowe w czerwcu to czereśnie, porzeczki, agrest, śliwki.

Porzeczka zawiera dużo:

  • witaminy C,
  • witaminy A,
  • wit. B1,
  • wit. B2,
  • wit. B6,
  • wit. PP,
  • wit. E,
  • wit. PP,
  • żelaza,
  • fosforu,
  • jodu,
  • boru,
  • wapnia.

Śliwki dojrzewają od czerwca do października. Zawierają cynk, miedź, potas, prowitaminę A, witaminy B witaminę C i E. Posiadają także dużo błonnika i sorbitu.

W lipcu warto kupować borówki amerykańskie, brzoskwinie, maliny, morele, śliwki, nektarynki, porzeczki, wiśnie, czereśnie czy agrest.

Borówka amerykańska dojrzewa od mniej więcej połowy lipca do września. Posiada dużo cukru, kwasów mineralnych, soli mineralnych, pektyn i witamin.

Maliny zawierają:

  • witaminę C oraz E, B1, B2, B6,
  • potas,
  • wapń,
  • fosfor,
  • magnez,
  • kwas organiczny,
  • flawonoidy,
  • beta-karoteny.

Morele zawierają dużo składników mineralnych, błonnika, kwasu foliowego. Są bogate w karoteny, potas, magnez, fosfor i wapń. Bogata jest także w witaminy B, C, E.

Wiśnie – Wiśnie składają się z wody w ok. 87%, a pozostała część to między innymi naturalne cukry owocowe, błonnik i witaminy, składniki mineralne oraz wiele innych, cennych fitoskładników.

Brzoskwinia owocuje od lipca do końca sierpnia. Zawiera sporo żelaza, związki magnezu, cynku, fosforu, potasu i prowitaminy A, witaminę C i gamę witamin B błonnik, węglowodany.

Owoce sezonowe w sierpniu to jagody, jeżyny, maliny, nektarynki, borówki amerykańskie, śliwki i arbuzy.

Jeżyny są zbierane od sierpnia do nawet października. Zawierają:

  • cukry,
  • kwasy organiczne,
  • prowitaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • pektyny,
  • garbniki,
  • flawonoidy,
  • kwas cytrynowy,
  • antocyjany,
  • potas,
  • wapno,
  • magnez.

Jagody zbiera się na przestrzeni lipca i sierpnia. Zawierają:

  • witaminy A,
  • grupę witamin B, C i PP,
  • wapń,
  • żelazo,
  • potas,
  • fosfor,
  • cynk,
  • chrom,
  • miedź.

Mogą być także źródłem błonnika i przeciwutleniaczy.

Owoce sezonowe we wrześniu to:

  • maliny,
  • jeżyny,
  • jagody,
  • winogrona,
  • brzoskwinie,
  • śliwki,
  • jabłka,
  • gruszki.

Winogrona można zbierać od września do października. Są bogate w fosfor i wapń. W mniejszych ilościach także w magnez, cynk, miedź, bor, żelazo, jod. Świeże zawierają także glukozę, fruktozę, kwasy organiczne i przeciwutleniacze. Posiadają witaminy z grupy B oraz witaminę A.

W październiku królują śliwki, pigwa, winogrona, jabłka, gruszki.

Pigwa zawiera dużo minerałów: wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz witaminy: B1, B2, C, PP, A. Charakteryzuje się także zawartością antyoksydantów.

W listopadzie warto jeść jabłka, gruszki, zaś w grudniu także sprowadzane do Polski mandarynki, pomarańcze, klementynki.

Sezonowe owoce można jeść bezpośrednio, robić soki i galaretki, dodawać je do deserów i koktajli. Można też upiec szybkie ciasto z owocami sezonowymi.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka