Trwa ładowanie...

Chroni przed rakiem odbytu, płuc, prostaty. Wystarczy niewielka ilość

 Katarzyna Prus
01.09.2022 10:09
Selen, który zawiera m.in. tuńczyk ma wiele zdrowotnych właściwości
Selen, który zawiera m.in. tuńczyk ma wiele zdrowotnych właściwości (Getty Images)

Chroni przed rakiem, wzmacnia odporność, pomaga stawom i tarczycy. Lista prozdrowotnych właściwości tego cennego mikroelementu jest znacznie dłuższa. Kiedy go brakuje, pojawiają się poważne problemy ze zdrowiem. W jakich produktach znajdziemy selen?

spis treści

1. Selen cenny dla zdrowia

Selen wzmacnia układ odpornościowy. Dzięki niemu organizm jest w stanie wielokrotnie zwiększyć poziom wytwarzanych ciał odpornościowych. Pomaga walczyć z bakteriami i wirusami (szczególnie zabezpiecza przed opryszczką i półpaścem).

Źródłem selenu jest m.in. łosoś
Źródłem selenu jest m.in. łosoś (Getty Images)
Zobacz film: "Nietypowe objawy niedoboru selenu"

Chroni też przed nowotworami. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty i jajnika.

Ze względu na jego działanie przeciwzapalne jest szczególnie wskazany dla osób, które zmagają się z chorobami przewlekłymi (wykazuje korzystny wpływ przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, toczniu, a także zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej.

Pomaga również ustabilizować metabolizm hormonów tarczycy, łagodzi objawy menopauzy i dodaje energii. Ma również wpływ na prawidłowy rozwój płodu, dlatego na jego prawidłowy poziom powinny zwracać uwagę kobiety w ciąży.

2. Co się dzieje, gdy brakuje selenu?

Zalecane dzienne spożycie selenu nie powinno przekraczać 45 μg (większe dawki mogą przyjmować kobiety w ciąży, ponieważ zapotrzebowanie rośnie u nich nawet do 400 μg). Ważne, żeby trzymać się tego poziomu, bo zarówno nadmiar, jak i niedobór są szkodliwe dla zdrowia (w dużych dawkach jest wręcz toksyczny).

Niedobór selenu objawia się m.in.:

  • bólem mięśni,
  • częstymi infekcjami,
  • zmęczeniem i osłabieniem,
  • pogorszeniem kondycji skóry i paznokci,
  • nudnościami i wymiotami,
  • łysieniem.

Niedobory tego pierwiastka mogą prowadzić m.in. do chorób wątroby, trzustki i tarczycy. Zwiększają też ryzyko nowotworów oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Najwięcej selenu można znaleźć w :

  • drożdżach piwnych,
  • rybach (tuńczyk, łosoś) i owocach morza,
  • wątróbce,
  • orzechach (szczególnie brazylijskich),
  • borowikach.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze