Chroni przed rakiem. To najzdrowszy napój dla wątroby
Dokuczają ci częste wzdęcia, niestrawność, czy zgaga? Masz problem z trawieniem tłustych pokarmów? To może być znak, że twoja wątroba potrzebuje skutecznej kuracji odtruwającej. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą ją szybko zregenerować. Jakich?
1. Woda z cytryną
Woda z cytryną jest jednym z najlepszych sposobów na aktywowanie układu trawiennego, w tym wątroby. Wszystko za sprawą witaminy C, która oczyszcza organ z nadmiaru tłuszczów. Regularne picie napoju sprawi, że pozbędziesz się szkodliwych substancji z organizmu i poczujesz się lepiej.
2. Napar rumiankowy
Herbata rumiankowa naturalnie koi oraz wspomaga pracę wątroby. Zawarty w rumianku spiroeter hamuje działanie substancji wywołujących stany zapalne. Co więcej, taki napar zawiera też flawonoidy i pochodne kumaryny. Mają one działanie rozkurczające na drogi żółciowe, a ponadto usprawniają trawienie.
3. Sok z buraków
Sok z buraków z dodatkiem wody i cytryny to prawdziwy eliksir dla wątroby. Warzywa te są źródłem betainy – aminokwasu regulującego pracę komórek wątroby. Ponadto zawarty w nich błonnik wspomaga pracę jelit oraz usuwa zaparcia. Żeby oczyścić wątrobę, należy sięgać po napój przez siedem dni przed snem.
4. Odwar z kocanki
Kolejny napój, który świetnie oczyszcza wątrobę i odtruwa organizm to odwar z kocanki. Kocanka zawiera cenne flawonoidy, ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i moczopędne. Odwar z kocanki należy spożywać po wystudzeniu. Pije się go co drugi dzień przez trzy tygodnie.
5. Napar z płatków owsianych
To kolejny naturalny sposób na zdrową wątrobę. Płatki owsiane, które są bogatym źródłem błonnika i witamin z grupy B, poprawiają procesy trawienne, regulują pracę wątroby oraz wspomagają jej regenerację i chroni przed nowotworem. W celu oczyszczenia wątroby należy spożywać napar cztery razy w tygodniu przez 21 dni.
6. Napój z kurkumą, cynamonem i cytryną
Woda z kurkumą, cynamonem i cytryną to jeden z najlepszych napojów rozgrzewających. Działa także jednocześnie przeciwzapalnie i oczyszczająco na wątrobę. Mikstura wspomaga także trawienie.
Do przygotowania napoju wystarczy łyżeczka kurkumy, laska cynamonu, sok z cytryny oraz litr wody. Składniki mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kwadrans. Spożywamy po ostudzeniu.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl