Chroni przed zawałem i cukrzycą. Słodki przysmak to gwarancja długowieczności

Cukier w diecie to dobrze już poznany winowajca odpowiadający za wzrost ryzyka rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, a nawet nowotworów. Jednak zdaniem ekspertów istnieją słodkości, po które warto sięgać regularnie. To bomba prozdrowotnych antyoksydantów.

Gorzka czekolada może wpływać pozytywnie na długość życiaGorzka czekolada może wpływać pozytywnie na długość życia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

"Najbardziej dekadencki ze wszystkich smakołyków"

To jednocześnie superfood i przysmak, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Jak zwracają uwagę eksperci z Cleveland Clinic, czekolada to "najbardziej dekadencki ze wszystkich smakołyków".

Eksperci na łamach health.clevelandclinic.org podkreślają, że tylko gorzka czekolada niesie za sobą szereg korzyści w odróżnieniu od czekolady białej, które nie zawiera miazgi kakaowej w ogóle. A to właśnie kakao sprawia, że czekolada chroni przed stanami zapalnymi, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, a nawet nowotworów. Tym samym sprzyja długowieczności.

Takiego zdania jest również cytowana przez express.co.uk Rohini Bajekal, dietetyczka i certyfikowana specjalistka ds. medycyny stylu życia w Plant Based Health Professionals.

Migdały, kakao i czekolada pomogą obniżyć cholesterol

Ziarna kakaowca są źródłem prozdrowotnych flawanoli
Ziarna kakaowca są źródłem prozdrowotnych flawanoli © Pixabay

- Flawanole, roślinne składniki odżywcze o właściwościach ochronnych dla serca, znajdują się w wielu produktach spożywczych, ale bogatym źródłem jest surowe kakao, które jest używane do produkcji czekolady – wyjaśnia.

Dodaje, że kakao zawiera też magnez, miedź i mangan, które wraz z przeciwutleniaczami zapobiegają uszkodzeniom komórek.

- Jedna porcja proszku kakaowego dostarcza więcej przeciwutleniaczy flawonoidowych, niż większość Amerykanów spożywa w ciągu całego dnia standardowej diety – mówi dietetyczka.

Chroni przed cukrzycą i chorobami serca

Eksperci zwracają uwagę, że aby czerpać korzyści z jedzenia czekolady, trzeba wybierać taką, w której zawartości miazgi kakaowej wynosi od 70 do nawet 90 proc. W przypadku kakao trzeba zwracać uwagę, żeby nie zawierało dodatków pod postacią cukru.

- Krótkoterminowe badania pokazują również, że spożycie flawanolu może poprawić wrażliwość na insulinę, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2 – mówi dietetyczka.

Bajekal dodaje, że zgodnie z badaniami spożywanie kakao obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu, demencji i ogólnej śmiertelności. Niektóre z badań wskazują również, że flawanole mogą chronić skórę przed promieniowaniem UV, a nawet poprawiać nastrój, obniżając poziom kortyzolu we krwi.

Czy czekolada może mieć jakiekolwiek wady? Okazuje się, że nie każdy może się nią zajadać bez ograniczeń. Cytowany przez Cleveland Clinic dietetyk Devon Peart zwraca uwagę na potencjalne skutki spożywania gorzkiej czekolady – im wyższa zawartość miazgi kakaowej, tym wyższe stężenie kofeiny.

- Kofeina może zaostrzyć refluks lub zgagę – mówi Peart. - Jeśli masz nadwrażliwość na kofeinę lub nie chcesz jej spożywać, ponieważ jest środkiem pobudzającym, powinieneś trzymać się z dala od ciemnej czekolady – mówi.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka