Trwa ładowanie...

Najlepszy dodatek do śledzi. Chroni przed rakiem żołądka i jelit

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 01.12.2023 15:16
Chronią przed miażdżycą i zawałem, działają jak naturalne antybiotyki. Najlepsze dodatki do śledzi
Chronią przed miażdżycą i zawałem, działają jak naturalne antybiotyki. Najlepsze dodatki do śledzi (Getty Images)

Śledź to jedna z najpopularniejszych ryb, po którą sięgają Polacy. Wiele osób planuje świąteczne potrawy z wykorzystaniem tych ryb. Warto przygotowywać je z myślą o zdrowiu i łączyć z odpowiednimi produktami. Oto trzy najzdrowsze dodatki do śledzi.

spis treści

1. Najlepsze dodatki do śledzi: cebula

Każda odmiana cebuli ma w sobie sporo witaminy C. Ma w sobie także błonnik, który zapewnia uczucie sytości i ułatwia wypróżnienia. W efekcie zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości i konsekwencji zdrowotnych z nią związanych.

Przeciwutleniacze zawarte w cebuli takie jak kwercetyna, mają właściwości przeciwzapalne, dlatego zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, a także nowotworów. Wspomniany związek pomaga organizmowi również wytwarzać witaminę E.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Zawiera także witaminę B6, która pomaga organizmowi wytwarzać czerwone krwinki. Regularne sięganie po to warzywo pomoże również kontrolować poziom cukru we krwi, zmniejszając ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

2. Najlepsze dodatki do śledzi: oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest przez ekspertów zaliczana do jednych z najzdrowszych tłuszczów. Zawiera bowiem dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią układ sercowo-naczyniowy przed rozwojem chorób, takich jak miażdżyca oraz udar mózgu.

Ten rodzaj tłuszczu ma w sobie najwięcej witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C. Jego regularne spożywanie korzystnie działa na kondycję paznokci oraz skóry.

Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zapobiega również powstawaniu kamieni żółciowych.

3. Najlepsze dodatki do śledzi: czosnek

Zdrowotne korzyści czosnku ludzie doceniali już w starożytności. Wykorzystywano go do przygotowywania żywności, ale także w celach leczniczych. Czosnek, podobnie jak cebula, jest bowiem naturalnym antybiotykiem.

Czosnek świetnie wpływa na układ krążenia i zapobiega rozwojowi schorzeń, takich jak zawał serca. Regularne spożywanie tego warzywa poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, a tym samym przepływ krwi. Obniża również ciśnienie tętnicze.

Warzywo doceni również układ pokarmowy. Przyspiesza bowiem wydzielanie żółci i pracę jelit, dzięki czemu zapobiega występowaniu utrudniających życie wzdęć. Włączenie czosnku do diety zapobiega także rozwojowi raka żołądka oraz raka jelita grubego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze