Trwa ładowanie...

Śledź - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, kaloryczność

Śledź nie traci na popularności. Pomimo, że w naszych sklepach pojawia się coraz więcej gatunków ryb, Polacy w dalszym ciągu sięgają po śledzia. Jakie właściwości ma ma ta ryba i co sprawia, że tak ją lubimy? Czy śledź jest kaloryczny?

Zobacz film: "Śledź i dorsz mogą zapobiegać chorobie Parkinsona"

spis treści

1. Gatunki śledzia

Śledź jest rybą z rodziny śledziowatych. Możemy wyróżnić kilka gatunków śledzia:

  • śledź oceaniczny,
  • śledź pacyficzny,
  • śledź obły,
  • śledź patagoński,
  • złotośledź.

W Polsce najbardziej popularny jest śledź bałtycki, jest on podgatunkiem śledzia atlantyckiego i występuje w wschodniej części Morza Bałtyckiego.

2. Wartości odżywcze śledzia

Śledź jest ryba tłustą, ale mało kaloryczną. 100 g świeżej ryby to tylko 160 kalorii. Śledź jest bardzo dobrym źródłem potasu, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu. W jego składzie znajduje się również:

  • kwas omega-3,
  • witamina A,
  • witamina D,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B,
  • żelazo,
  • jod,
  • cynk.
Dlaczego warto jeść śledzie?
Dlaczego warto jeść śledzie? [6 zdjęć]

Śledzie królują na wigilijnych stołach. Jedni je uwielbiają, inni – nie mogą znieść ich smaku i zapachu....

zobacz galerię

3. Właściwości śledzia

Zdrowotne właściwości śledzia są bardzo liczne. Działa bardzo dobrze na skórę i wzrok, dzięki niemu kości są mocniejsze.

Jedzenie śledzi wpływa pozytywnie na wzrost i problemy z niedokrwistością. Ryba oddziałuje również na gospodarkę hormonalną, chroni przed infekcjami i wpływa na podukcję serotoniny, dzięki temu czujemy się lepiej i mamy lepszy humor.

Kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają nasz metabolizm i pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dzięki tym kwasom śledź może przeciwdziałać nowotworom.

Ponadto, ryby w diecie wzmacniają organizm, zmniejszają senność, depresję, choroby skóry i choroby układu krążenia. Śledzie nie pochłaniają zbyt dużych ilości metali ciężkich, takich jak rtęć, dlatego też mogą spożywać je kobiety w ciąży. Co ciekawe, ta ryba pozytywnie wpływa na rozwój dziecka i chroni przed przedwczesnym porodem.

4. Zastosowanie śledzia w kuchni

Śledź może być przygotowany na wiele sposobów. Można go marynować, smażyć i dodawać do sałatek. Sprawdzi się także w formie rolmopsów i koreczków. Najczęściej śledź jest podawany w towarzystwie cebuli, ale smakuje równie dobrze z jajkiem.

Można polać go śmietaną, olejem lub occtem. Warto śledzia dodać także do past i wykorzystać do przygotowania rybnego tatara. Zdecydowanie najsmaczniejsze śledzie są te świeże, kupowane prosto z rybackiego kutra. Jeżeli mamy taką możliwość koniecznie spróbujmy tej ryby w różnym wydaniu, także po usmażeniu.

5. Ile kalorii ma surowy śledź rzeczny?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 79 g (1 filet)
Wartość energetyczna 98,0 kcal 77,4 kcal
Białko 18,99 g 15,00 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 1,91 g 1,51 g
Tłuszcze nasycone 0,42 g 0,33 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,47 g 0,37 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,61 g 0,48 g
Cholesterol 50,0 mg 39,5 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

6. Składniki odżywcze ikry ze śledzia pacyficznego

Ikra ze śledzia pacyficznego w 100 gramach posiada wartość energetyczną 74,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 9,60 g białka,
  • 4,47 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Ikra ze śledzia pacyficznego ma w 100 g 1,93 g tłuszczów, w tym:

  • 0,43 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,42 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,71 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 40,0 mg cholesterolu.

7. Ikra ze śledzia pacyficznego – jakie ma witaminy?

Ikra ze śledzia pacyficznego to produkt zawierający 0,60 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Ikra ze śledzia pacyficznego zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,10 mg witaminy B1,
  • 0,12 mg witaminy B2,
  • 1,80 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0 mg witaminy B5,
  • 0 mg witaminy B6,
  • 0 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

8. Ikra ze śledzia pacyficznego – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Ikra ze śledzia pacyficznego ma w sobie:

  • 19,00 mg wapnia,
  • 2,70 mg żelaza,
  • 0 mg magnezu,
  • 0 mg fosforu,
  • 0 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 61,0 mg sodu, 0 mg cynku, 0 mg miedzi, 0 mg manganu i 0 µg selenu.

9. Kalorie i wartości odżywcze ikry ze śledzia pacyficznego

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 14 g (1 łyżka)
Wartość energetyczna 74,0 kcal 10,36 kcal
Białko 9,60 g 1,34 g
Węglowodany 4,47 g 0,63 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 1,93 g 0,27 g
Tłuszcze nasycone 0,43 g 0,06 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,42 g 0,06 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,71 g 0,10 g
Cholesterol 40,0 mg 5,60 mg
Witamina C 0,60 mg 0,08 mg
Śledź - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, kaloryczność
Śledź - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, kaloryczność (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.