Chronią przed rakiem, zbawienne dla wątroby. Kupisz za grosze
Goździki to nie tylko przyprawa, która nadaje wyjątkowy smak naparom i wypiekom. Ich zastosowanie jest o wiele szersze, a zdrowotne właściwości sprawiają, że mogą być cennym dodatkiem do domowej apteczki.
1. Cenna przyprawa, po którą warto sięgać
Goździki to naturalne wsparcie dla układu odpornościowego. Zawierają eugenol, który ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dzięki temu pomagają zwiększyć odporność organizmu i skutecznie walczyć z infekcjami. Dodanie kilku goździków do rozgrzewającej herbaty malinowej może znacznie poprawić nasze samopoczucie.
Aromatyczna przyprawa jest również pomocna dla układu trawiennego. Zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Badania przeprowadzone przez naukowców ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Lagos wykazały, że wyciąg z goździków może wspomagać leczenie wrzodów żołądka. Dodatkowo, zawartość błonnika pokarmowego w przyprawie poprawia perystaltykę jelit.
Goździki są również skuteczne w walce z problemami jamy ustnej. Dzięki swoim właściwościom znieczulającym i przeciwbakteryjnym, mogą pomóc przy bólach zęba, leczeniu infekcji grzybiczych, takich jak grzybica języka oraz łagodzeniu objawów paradontozy. Co więcej, żucie goździków pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust.
Ich przeciwbólowe właściwości można również wykorzystać przy bólach głowy. Jeśli nie chcemy ich jeść, można namoczyć je na przykład w oleju kokosowym i masować skronie.
2. Zdrowotne właściwości goździków
Goździki są również korzystne dla wątroby. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Kairu potwierdziło, że eugenol zawarty w goździkach wspomaga funkcje wątroby, a tym samym oczyszczanie organizmu z toksyn.
Eugenol ma również właściwości antynowotworowe. Wspólne badania naukowców z Chin i USA dowiodły, że wyciąg z goździków zapobiega rozrostowi guzów. Dotyczyło to między innymi raka płuc, piersi, jajników.
Goździki to także jedno z najbogatszych źródeł polifenoli. Są to związki chemiczne, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie, a także poprawiają elastyczność tętnic.
Osoby zmagające się z cukrzycą powinny również sięgać po goździki. Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie goździków obniża poziom cukru we krwi, a także zmniejsza produkcję insuliny i poprawia funkcje komórek odpowiedzialnych za ten proces.
Goździki są również źródłem witaminy K, która pomaga utrzymać właściwą krzepliwość krwi. Jednakże witaminy K nie powinno się przyjmować bez konsultacji z lekarzem, ponieważ jej połączenie z lekami przeciwzakrzepowymi może wywołać działania niepożądane.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl