Ciasteczka orzechowo-owsiane
Ciasteczka wegańskie są smaczną i zdrową alternatywą dla niezdrowych przekąsek - chipsów czy batonów. Nie bez przyczyny płatki owsiane są ulubionym posiłkiem sportowców oraz modelek. Płatki owsiane zawierają dużo błonnika, dzięki czemu już jedno ciasteczko daje uczucie sytości. Natomiast orzechy są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. Chyba nie trzeba więcej argumentów, by przekonywać do samodzielnego wykonania ciasteczek z płatkami owsianymi i orzechami.
Składniki:
- szklanka mąki (najlepiej pełnoziarnistej),
- szklanka płatków owsianych,
- garść orzechów włoskich,
- pół kostki margaryny roślinnej,
- pół szklanki cukru brązowego,
- szczypta proszku do pieczenia,
- szczypta sody.
Sposób przygotowania:
Margarynę rozetrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, zmiksowane w młynku płatki, proszek do pieczenia i sodę. Wyrób wszystko na jednolitą masę. Dodaj do niej pokruszone orzechy. Ciasto powinno się łatwo lepić, ale odchodzić od ręki. Uformuj kulki, spłaszcz je (średnica ciasteczka około 10-15 cm) i upiecz na wysmarowanej uprzednio tłuszczem blasze.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 109,0 |
Białko | 2,4 g |
Tłuszcz | 4,9 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 14,7 g |
Błonnik | 0,9 g |
Witamina C | 0,3 mg |
Witamina A | 18,4 µg |