5 z 7Ciecierzyca w kuchni
Ciecierzyca zdobywa coraz więcej zwolenników, nie tylko wśród miłośników kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. To znakomity dodatek do makaronów oraz dań warzywnych. Doskonale łączy się z sałatkami, pastami, zupami itp. Z ciecierzycy wyrabia się również mąkę. Dzięki temu, że nie zawiera glutenu może być stosowana u osób będących na diecie bezglutenowej. Poza nasionami ciecierzycy w celach kulinarnych można wykorzystywać również kiełki, liście oraz młode pędy. Pasjonaci kulinariów tworzą niezwykłe kompozycje smakowe dzięki połączeniu ciecierzycy np. z kurkumą, tymiankiem, parmezanem, owocami morza lub oliwą. Ciecierzyca sprawdza się także jako dodatek do tradycyjnych, znanych nam dań. Przykładowo w Polsce cieciorka często jest stosowana jako farsz do pierogów oraz krokietów.