Cielęcina z papryką
Potrawa ta dostarcza duże ilości pełnowartościowego białka zwierzęcego, witaminy B12 oraz cynku - ważnego czynnika wspomagającego przemianę materii.
Składniki
- 400 g cielęciny,
- 2 cebule,
- żółta, czerwona i zielona papryka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- ząbek czosnku,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki bulionu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Mięso pokroić na porcje, cebule w krążki, papryki w kostkę. Mięso ułożyć w naczyniu do mikrofalowania, posmarować sosem sojowym, po bokach ułożyć cebulę. Zapiekać 10 min w mikrofalówce przy mocy 750 W. Dodać papryki i zapiekać jeszcze 20 min.
Posiekany czosnek i mąkę wymieszać z bulionem, dodać do mięsa i warzyw, wymieszać. Zapiekać 1-2 min. Jogurt wlać do potrawy, wymieszać, przyprawić sola i pieprzem. Danie zostawić w kuchence jeszcze 10 min.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 159,3 |
Białko | 22,4 g |
Tłuszcz | 3,6 g |
Cholesterol | 71,4 mg |
Węglowodany | 12,0 g |
Błonnik | 3,1 g |
Witamina C | 148,6 mg |
Witamina A | 559,8 µg |
Komentarz
Mięso cielęce polecamy osobom dbającym o zdrową dietę. Jest delikatne i zawiera mniej tłuszczu i złego cholesterolu niż wieprzowina czy wołowina. W połączeniu z papryką tworzy wartościowy posiłek wspomagający krążenie, wzmacniający organizm oraz bogaty w witaminy młodości - A i E. Przyrządzone w proponowany sposób - zapiekane a nie smażone jest daniem lekkostrawnym i niezbyt czasochłonnym. Doskonały pomysł na zdrowy, szybki obiad.