3 z 7Indyk musi opływać w sosie z żurawiny
Pieczony indyk tradycyjnie powinien być podany z sosem żurawinowym. Przygotowuje się go prosto i szybko. Wystarczy w rondelku ugotować żurawinę, cukier, wodę i gotowe.
Żurawina słynie ze swoich antybakteryjnych właściwości. Wielu lekarzy zaleca jej jedzenie osobom, które mają problemy z układem moczowym. Dodatowo żurawina zawiera flawonoidy, dzięki czemu pomaga opóźniać procesy starzenia organizmu.
Amerykanie zazwyczaj podają sos żurawinowy na zimno. Zaś sam indyk według tradycyjnej receptury jest nadziewany chlebem, masłem i cebulą.
Jeden z największych producentów indyków – amerykańska firma Butterball uruchamia w tym okresie specjalną infolinię Butterball Turkey Talk-Line, na której można uzyskać poradę jak przygotować danie w wersji idealnej. Podobno chętnych na skorzystanie z pilnej pomocy infolinii nie brakuje, a liczba telefonów liczona jest w tysiącach.