2 z 5Sałatka z pomarańczą i cynamonowym indykiem
- Drugie śniadanie bardzo często przypada na czas pracy, dlatego musi być pożywne i dodawać energii, a także poprawiać kondycję mózgu. Mając to na uwadze, mój drugi posiłek dnia to najczęściej sałatka składająca się z kolorowych warzyw, które — dzięki zawartości przeciwutleniaczy — pozytywnie wpływają na układ nerwowy, i orzechów, które dostarczają kwasów tłuszczowych omega 3, witaminy E i z grupy B oraz licznych antyoksydantów. Tak skomponowany posiłek chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników - zaznacza Paulina Wójtowicz, dietetyk z poradni Wybieraj Zdrowo.
Co zatem nasz ekspert poleca jeść na drugie śniadanie?
- Chciałabym podzielić się z wami przepisem na bardzo prostą sałatkę, która pozytywnie wpływa na samopoczucie, a także koncentrację i pamięć.
Lista składników (na jedną porcję):
- 150 g mięsa z podudzia indyka,
- garść ulubionego rodzaju sałaty,
- 1 pomarańcza,
- cebula czerwona,
- garść orzechów włoskich,
- oliwa z oliwek,
- pomidorki koktajlowe,
- przyprawy: sól himalajska, pieprz, cynamon.
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem, a następnie smażymy na łyżeczce oliwy. Na talerzu układamy pozostałe składniki (pomarańczę dokładnie obieramy), a na koniec dodajemy indyka. Gotowe!
Zobacz też: Pojawiają się nawet miesiąc wcześniej. Oto pierwsze objawy zawału