4 z 5Makaron konjac z krewetkami
- Kolacji nigdy nie pomijam. To moja główna zasada — przyznaje Joanna Skałecka, dietetyk i diet coach, znana jako Trenerka Zdrowej Diety.
Co zatem jada wieczorem?
- Zawartość talerza zależna jest od wielu czynników. Podstawowym jest to, czy danego dnia odbyłam trening na siłowni. Jeśli nie jest to dzień ćwiczeń, wówczas staram się, aby kolacja zawierała stosunkowo niewielką ilość węglowodanów. Może to być, np. makaron konjac z krewetkami. Jeśli zaś kolację jem po przeprowadzonym wcześniej treningu, obowiązkowo dodaję węglowodany — w tym wypadku nie ma obawy, że wieczorny posiłek zawierający ten składnik pokarmowy zostanie odłożony w postaci tkanki tłuszczowej — tłumaczy dietetyk.
Składniki:
- 150 g makaronu konjac,
- 6-8 większych krewetek,
- ok. 150-200 ml passaty pomidorowej,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- pół pęczka kolendry,
- przyprawy według uznania.
Sposób przygotowania:
Makaron przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Na patelni podsmażamy krewetki wraz z posiekanym czosnkiem. Po ok. 3 minutach dodajemy passatę pomidorową, posiekaną kolendrę i doprawiamy. Dusimy całość przez kilka minut i gotowe!
Dlaczego warto sięgać po makaron konjac?
- Jest bezglutenowy, roślinny. Dostarcza dużą ilość białka i błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Wyróżnia się niską zawartością węglowodanów. To idealne rozwiązanie na kolację — mówi nasz ekspert. Na dodatek nie zawiera on ani cukru, ani tłuszczów. Ma mało kalorii.
Zobacz też: Kardiolog wyjaśnia, o czym może świadczyć kołatanie serca