4 z 5Owsianka z makiem i mango
- Pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Bardzo często sięgam po owsianki, jaglanki i gryczanki. Gdy bazą śniadania są płatki owsiane, kasza jaglana lub gryczana, mam pewność, że będę najedzona przez długi czas. Jako wartościowe słodzidło wybieram suszone daktyle lub morele oraz świeże owoce. Całość potrawy trzeba zwieńczyć dodatkiem orzechów lub nasion, które stanowią świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych — mówi Paulina Styś-Nowak, dietetyk, prowadząca stronę cojesc.net, zdradzając receptę na zdrowy i pożywny pierwszy posiłek dnia.
Lista składników (na jedną porcję):
- płatki owsiane (4 łyżki),
- mak niebieski (1 łyżeczka),
- mleko krowie lub roślinne wzbogacone wapniem (1 szkl.),
- morele suszone (3 szt.),
- orzechy nerkowca (1 łyżka),
- orzechy włoskie (1 łyżka),
- mango (średnia sztuka).
Sposób przygotowania:
Płatki i mak zagotowujemy w mleku. Następnie gotujemy je do uzyskania oczekiwanej gęstości. Miksujemy mango na mus. Kroimy morele. Na koniec mieszamy wszystkie składniki z ugotowanymi płatkami. Gotowe!
Zobacz też: Stosowałeś już okład z liście kapusty? Sprawdź, dlaczego warto