3 z 5Kanapki z łososiem, jajkami i warzywami
- Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, dlatego przykładam wagę do tego, by było ono pełnowartościowe i na długo zapewniło energię, która rano jest nam potrzebna. Zdaję sobie sprawę z tego, że często o poranku nie mamy czasu na to, aby przygotowywać skomplikowane dania, więc ważne jest, żeby było ono proste i szybkie. Jedną z moich śniadaniowych propozycji są pełnoziarniste kanapki z dodatkiem łososia, jajek i warzyw — mówi Kinga Sięka, dietetyk, w odpowiedzi na pytanie o to, jakie warunki powinno spełniać zdrowe śniadanie.
Lista składników:
- chleb żytni 100 proc. (2 kromki),
- serek twarogowy,
- plastry wędzonego łososia,
- 2 jajka,
- dowolne warzywa (u mnie: pomidor, papryka, ogórek zielony i ogórki konserwowe).
Sposób przygotowania:
Smarujemy kanapki twarożkiem (zamiast niego możemy użyć dowolnej warzywnej pasty kanapkowej). Kładziemy na niego plastry wędzonego łososia i plasterki ogórka. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy jajka na półtwardo – możemy przygotować je też w formie jajecznicy lub na miękko. Następnie dodajemy ulubione warzywa, zgodnie z zasadą – im więcej, tym lepiej. Przygotowanie takiego posiłku zajmie nam ok. 5 minut (jajka można ugotować dzień wcześniej), a jeżeli pierwszy posiłek spożywamy w pracy, kanapki spokojnie możemy ze sobą zabrać.
Jakich składników odżywczych dostarcza to śniadanie?
- Zaproponowane przeze mnie produkty są źródłem wszystkich niezbędnych makroskładników, zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, czyli jest to idealne śniadanie na jesienno-zimową porę, kiedy nasz organizm jest osłabiony. Pełnoziarniste pieczywo — dzięki sporej zawartości błonnika — zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jest bogate w witaminy z grupy B, które są istotne dla odpowiedniej pracy układu nerwowego. Z kolei łosoś obfituje w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6, których zazwyczaj w naszej diecie brakuje. Są one ważne dla poprawy odporności, a przy okazji pomagają redukować zmęczenie i objawy depresji, na które o tej porze roku skarży się wiele osób. Natomiast jajka to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka, a także kwasów omega-3 i lecytyny, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Warzywa to dawka witamin, składników mineralnych i błonnika. Takie zestawienie produktów stanowi bombę witaminową i energetyczną.
Zobacz też: Barszcz czerwony instant pod lupą. Cukier, wzmacniacze smaku, tłuszcz palmowy, sporo chemii