Trwa ładowanie...

Co jeść, by zniwelować ryzyko guzów mózgu? Istotne są trzy produkty

 Aleksandra Zaborowska
25.06.2024 16:22
Co jeść, żeby uniknąć guzów mózgu? Istotne są trzy produkty
Co jeść, żeby uniknąć guzów mózgu? Istotne są trzy produkty (Getty Images, Facebook)

Guza mózgu diagnozuje się w Polsce nawet u 3 tysięcy pacjentów rocznie – jednak nawet wcześnie wykryte, nowotwory mózgu nadal należą do źle rokujących. Warto więc ograniczyć ryzyko ich wystąpienia profilaktyką żywieniową.

spis treści

1. Do skutecznego leczenia guzów mózgu daleka droga

Guzy mózgu, zwłaszcza te w formie glejaka wielopostaciowego, dla wielu pacjentów w dalszym ciągu są wyrokiem - choć badacze stale pracują nad coraz to nowszymi metodami leczenia. Faktycznie, niektóre z nich notują rewolucyjne efekty (w przypadku pacjentki z Wielkiej Brytanii guz zniknął całkowicie), ale onkolodzy studzą entuzjazm i podkreślają, że tego typu wysoce skutecznych metod było już w przeszłości kilka i niestety żadna nie przeszła długofalowych testów bezpieczeństwa.

- Wstępne efekty były rewelacyjne, praktycznie każdy guz znikał, tylko później pacjenci umierali z powodu tzw. wczesnego odczynu następczego i badanie przerwano w trakcie. Podobnym niepowodzeniem zakończyła się próba zastosowania analogicznego schematu w glejakach anaplastycznych i wielopostaciowych mózgu podjęta w latach 1993-1995 przez badaczy z Istambułu - wspominał onkolog dr Hubert Urbańczyk w rozmowie z WP abcZdrowie.

Zobacz film: "Produkty, w których znajdziesz tłuszcze trans"

Dlatego obecnie najskuteczniejszą metodą walki z zagrożeniem ze strony guzów mózgu pozostaje profilaktyka, w ramach której (choć brzmi to trywialnie) największą rolę odgrywają dieta i zdrowy styl życia, z dużym naciskiem na regularną aktywność fizyczną.

2. Dieta chroniąca przed chorobami mózgu

W jadłospisie chroniącym przed nowotworami i innymi chorobami mózgu ogromną rolę odgrywają źródła kwasów tłuszczowych Omega-3. Są to w pierwszej kolejności tłuste ryby, a także awokado i orzechy.

Niezwykle istotne jest także utrzymywanie zdrowej wagi, gdyż ryzyko wystąpienia guzów mózgu zwiększa się przy nadwadze i otyłości. Zaleca się więc spożywanie większej ilości warzyw i owoców oraz ograniczenie tłustych i słodkich potraw.

- Nie ma mocnych dowodów na to, że należy jeść jedną konkretną rzecz, aby uniknąć raka mózgu. Wszystko sprowadza się do generalnie prawidłowego i zdrowego odżywiania i utrzymywania prawidłowej wagi dla ogólnego stanu zdrowia – stwierdziła dr Sara Meade, neurolożka i onkolożka kliniczna w szpitalu Harborne w Birmingham.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze