Co kryje się w torebce herbaty?
Herbata liściasta jest najczęściej wybieranym napojem spożywanym na świecie. Ostatnio jednak jej popularność przebiły herbaty owocowe, które zwyciężają pod względem smaku oraz zapachu. Sprawdź, co zawiera torebka suszu owocowego.
1. Herbaty owocowe na rynku
Obecnie na rynku znajdziemy wiele rodzajów herbatek owocowych. Różnią się one nie tylko smakiem, ale i składem. W sprzedaży znajdziemy owocowo-ziołowe, np. malinowe, żurawinowe, z dzikiej róży, z owoców leśnych, truskawkowe czy z czarnej porzeczki.
Oprócz owoców w składzie suszu znajdują się kwiaty roślin, liście, korzenie, kłącza oraz części kory. Niestety, w większości herbat znaleźć możemy także dodatki chemiczne, tj. regulatory kwasowości czy koncentraty. Najczęściej są to aromaty i tylko czasami naturalne.
Herbaty zawierają wiele substancji czynnych. Są to np. związki garbnikowe, olejki eteryczne czy alkaloidy, z których najbardziej znana jest teina. Znajdują się w nich także związki białkowe, pigmenty, związki żywiczne, a nawet małe ilości węglowodanów. Ich obecność może powodować modyfikację metabolizmu niektórych spożywanych leków.
2. Wybielanie torebek herbaty
Herbatę pakowaną w torebki wynaleziono w latach 70. XX wieku. Największą popularnością cieszyła się początkowo w Wielkiej Brytanii. Obecnie aż 96 proc. herbaty parzona jest właśnie w taki sposób. W zdecydowanej większości torebek z herbatą znajdziemy chlor. Związek ten powoduje ich wybielenie oraz oczyszczenie z bakterii.
Niektórzy uważają, że torebki z herbatą wykazują działanie rakotwórcze. Zwłaszcza te wykonane z nylonu termoplastycznego, polipropylenu czy folii z politereftalanu etylenu. Torebki po zalaniu wrzątkiem rozkładają się, a tym samym wpływają na skład napoju, który pijemy.
Kiedyś herbatę pakowano w torebki z jedwabiu. Obecnie wyprodukowane są z papieru, przez co są bardziej niebezpieczne – epichlorohydryna, z której są stworzone, może wywoływać działanie nowotworowe. Związki mogą również powodować niepłodność.
3. Pestycydy w herbacie?
Liście rośliny przed zebraniem spryskiwane są często pestycydami, które później mogą znaleźć się w naszym napoju. Ze względu na koszty, herbata przed pakowaniem nie jest myta. Szczególną uwagę należy zwrócić na herbaty z dodatkiem suszonych jabłek i ich skórek. Badania przerpowadzone w Niemczech wykazały, że to dodatek najczęściej skażony, zwłaszcza wśród herbat pochodzących z Chin oraz Turcji.
4. Jaki rodzaj herbaty wybrać?
Wśród wielu rodzajów herbat trudno wybrać tę najlepszą. Owocowe w torebkach kuszą smakiem i aromatem, natomiast zielone i czerwone właściwościami odchudzającymi. Polacy najczęściej jednak wybierają herbatę czarną liściastą, która uspokaja, a pita regularnie obniża ryzyko zawału serca.
Niestetym wybór herbaty liściastej nie gwarantuje braku dodatków chemicznych. Warto sięgać po herbaty organiczne oraz te z ekologicznych upraw. Są droższe, ale również zdrowsze.